pas op voor de eikenprocessierups
pas op voor de eikenprocessierups Foto: Adrie Neervoort

Eikenprocessierups gesignaleerd in Son en Breugel

Elk jaar weer neemt de overlast van de eikenprocessierupsen toe in Nederland, zo ook in Son en Breugel. Was er vorig jaar al een toename te zien, dit jaar is de verwachting dat het aantal eikenprocessierupsen ongekend zal zijn.

De eerste rupsen zijn al gezien bij het onverharde fietspad bij het hertenkamp in Breugel. Een veel gebruikt fietspad tussen twee wijken. De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast, de brandhaartjes van de rups kunnen huiduitslag, zwellingen, jeuk en geïrriteerde ogen veroorzaken. In sommige gevallen kan er ook een heftige allergische reactie ontstaan.

In Son en Breugel gebeurt de bestrijding door middel van wegbranden. Als de nesten te hoog zitten dan wordt er zelfs een speciaal bedrijf hiervoor ingeschakeld. Bomen met nesten worden gemarkeerd met een rood-wit lint. Iedere gemeente bestrijdt de rupsen op haar eigen manier, dit terwijl een gezamenlijke aanpak waarschijnlijk tot een beter resultaat zou leiden. Uiteindelijk zijn het de vlinders die weer de eitjes voor de volgende plaag leggen.

De gemeente adviseert om de gelokaliseerde nesten van de processierupsen door te geven, zodat er bestrijding kan plaats vinden daar waar nodig.