Afbeelding
Foto: Ingezonden

Onderzoek naar de behoeften van mantelzorgers

Naar schatting zijn er in Son en Breugel 1500 mensen die mantelzorger zijn. De kans dat je iemand kent die mantelzorg verleent aan een naaste is dus heel groot. Of je bent zelf mantelzorger voor je partner, je kind, je ouder of een buur.

Dan weet je vast ook dat permanent en intensief zorgen voor een ander vaak allesbehalve meevalt. Veel mantelzorgers geven aan fysiek en mentaal overbelast te zijn. Dat geldt vooral voor ouderen die voor hun zieke partner zorgen, voor mensen die naast de zorg thuis een baan hebben en voor kinderen die een zieke ouder hebben.

Steeds ouder
De cijfers wijzen uit dat er in Son en Breugel de komende jaren een groeiend aantal 65+-ers zal zijn die gemiddeld steeds ouder worden. De kans op ziektes en kwalen neemt met het stijgen van de jaren toe. Deze inwoners zullen dus waarschijnlijk meer zorg vanuit hun naaste omgeving nodig hebben. Tegelijk weet men dat er steeds minder mensen beschikbaar zijn als mantelzorger.

Wat is al goed geregeld
In deze gemeente zijn er gelukkig zaken geregeld die de mantelzorger kunnen ontlasten en steun kunnen geven. Zo is er een Steunpunt Mantelzorg actief dat informatie en ondersteuning geeft. Jaarlijks krijgen mantelzorgers van de gemeente een waardering voor hun inspanningen in de vorm van een aardige cadeaubon. Als een mantelzorger tijdelijk ontlast wil zijn, is vervanging voor de zorg in huis onder bepaalde condities mogelijk. In toenemende mate is de gemeente zich ervan bewust dat mantelzorgers een essentiële bijdrage leveren aan de gemeenschap. Maar is dit alles wel genoeg? Dat weten men niet…

Platform Mantelzorg
Het Platform Mantelzorg is een groep van vrijwillige en ervaringsdeskundige inwoners dat sinds 2007 bestaat. Het Platform vraagt aandacht voor de belangen van mantelzorgers. Zij zijn hierover permanent in gesprek met de gemeente: met de wethouder, de betrokken ambtenaren en de gemeenteraadsleden. Met de mantelzorgconsulenten van de LEV-groep wordt zeer nauw samengewerkt. Ze hebben geregeld overleg met professionele zorgverleners. Veel knelpunten proberen ze op deze wijze op te lossen.

Behoefte
Wat men allen nodig heeft is weten wat de behoeften van mantelzorgers zijn, nu en in de toekomst. Om die reden heeft het Platform Mantelzorg afgelopen winter-voorjaar een uitvraag gedaan naar de wensen van mantelzorgers. De enquête heeft in deze krant gestaan. De 110 mantelzorgers die aan het korte onderzoek meededen gaven de volgende top 3 van prioriteiten:
1. meer financiele ondersteuning
2. gebruik kunnen maken van huishoudelijke hulp
3. meer contactmogelijkheden met andere mantelzorgers
Over de professionele hulp die men kreeg waren de meesten juist heel tevreden.

Vragen en oplossingen
Er gaat de komende jaren een steeds grotere groep inwoners zorg vragen en zorg geven aan hun naasten. Dat maakt dat men snel inzicht wil hebben in wat er de komende tijd geregeld moet gaan worden om mensen te kunnen (blijven) helpen. Het Platform Mantelzorg dringt aan op een gedegen onderzoek dat uit kan wijzen wat al goed geregeld is, wat verbeterd kan worden. En wat nu nog ontbreekt maar wat wel nodig is. De gemeente geeft aan zich van deze vragen bewust te zijn en ook behoefte te hebben aan antwoorden op deze vragen.

Wil je als inwoner of als mantelzorger een bijdrage leveren aan dit onderzoek of op een andere wijze bijdragen aan de belangenbehartiging van mantelzorgers in Son en Breugel? Meld je dan aan bij het Platform. Via email: platformmantelzorgsonenbreugel@hotmail.com of bel naar 06-42580374.