Afbeelding
Foto:

In Memoriam

Bert Hooijmaijers is 31 mei in de leeftijd van 76 jaar overleden. Geboren en getogen in Son en Breugel was Bert voor velen een bekend gezicht en vaste gast van de huiskamer van Son en Breugel, Café-Restaurant De Zwaan. Bert haalde als 16-jarige voetballer zelfs het eerste elftal van SBC. De laatste jaren fietste hij in Son en Breugel en omgeving met zijn aangepaste fiets met drie wielen. Eerder was hij met zijn brommobiel, met het kenteken 'BERT' een bekende verschijning in het verkeer in Son en Breugel en omgeving.

Bert was lichamelijk beperkt door twee ernstige ongelukken in zijn leven. Als 17-jarige kreeg hij een ernstig bromfietsongeluk, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn schouder. Ondanks een operatie en therapie bleef het gebruik van deze arm daardoor beperkt. Het noodlot sloeg vijf jaar later weer toe. Bij het oversteken van de Nieuwstraat werd hij aangereden door een auto. De gevolgen waren dramatisch voor Bert. Na zeven weken ontwaakte hij uit coma en moest opnieuw leren lopen en fietsen. Ondanks zijn doorzettingsvermogen bleef Bert voor zijn verder leven gehandicapt.

Bert kwam uit een gelovig gezin en heeft ook in het geloof altijd de kracht gevonden om door te gaan. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Zo ging hij op verzoek van zijn moeder kort na het ongeluk naar Lourdes. Dit bezoek resulteerde uiteindelijk in 117 bezoeken aan Lourdes.

Bert was bij zijn eerste bezoek aan Lourdes geraakt en vond ook dat andere mensen dit bezoek moesten meemaken. Daarvoor startte hij diverse acties om geld in te zamelen om zieke dorpsgenoten een reis naar Lourdes te laten maken. Zo waren de door hem georganiseerde kienavonden in De Zwaan beroemd en vooral de manier waarop hij de prijzen regelde. Hij bezocht bedrijven en winkels persoonlijk en ging vaak weg met een leuk prijsje voor de kienavond.

Bert ging eens per jaar van deur tot deur om de inwoners van Son en Breugel te vragen om donateur te worden van de Lourdesreis. Was een bewoner niet thuis, dan noteerde hij het adres en kwam later nog eens terug, net zolang tot de deur wel openging. Gedreven tot op het bot om de ander die bijzondere reis te gunnen.

Zelfs de Paus vond dit bijzonder. Zo ontving Bert in de kerk in Son en Breugel een Pauselijke onderscheiding voor zijn inzet. De reizen naar Lourdes maakte hij altijd in dienst van anderen. Zo verzorgde hij de koffie en een hapje tijdens de treinreis naar Lourdes. Tot het laatst ging Bert naar Lourdes, maar ook naar de uit- en thuiswedstrijden van zijn geliefde voetbalclub SBC.

Redacteur: Adrie Neervoort