Lopers bij het Airborne-monument
Lopers bij het Airborne-monument Foto: Adrie Neervoort

Lopers D-Day Run staan stil bij 75 jaar bevrijding

De lopers van loopgroep De Springbokken uit Son en Breugel verzamelden zich op donderdagavond 6 juni bij het Airborne Monument op Zonhove voor deelname aan de D-Day Run. Op deze donderdag werden de landingen van onze bevrijders in Normandië, 75 jaar geleden op 6 juni 1944 herdacht. Aan de kust van Normandië werd deze dag op grote wijze herdacht, evenals op vele andere locaties.

Voor Willem Biermans van stichting 18 september uit Eindhoven was deze dag aanleiding om Loopgroep Blixemsnel uit Eindhoven en De Springbokken uit Son en Breugel gezamenlijk een D-Day Run te laten lopen. Het monument op Zonhove was de startlocatie voor De Springbokken en was tevens het eerste moment om de bevrijders te herdenken door middel van het leggen van bloemen bij het monument. Op datzelfde moment startten de lopers van Blixemsnel in Eindhoven, waarbij zij een bezoek brachten aan de oorlogsgraven op begraafplaats De Oude Toren in Eindhoven.

Voor beide loopgroepen was het einddoel het Airborne-monument aan de Airbornelaan, hoek JF Kennedylaan in Eindhoven. Symbolisch troffen zij elkaar daar en was er een moment van stilte, ingeluid door de Last Post, uitgevoerd door de veertienjarige Arron v.d. Weijer uit Son en Breugel.

Vooraf sprak Willem Biermans de lopers en andere belangstellende toe:
"Onze vrijheid die we elke dag weer mogen beleven. Vrij kunnen hardlopen is onbetaalbaar. Een geweldig bezit. Een soort super creditcard". De manier van herdenken zal wellicht anders gaan worden. "Verdwijnen zullen de ontroerende beelden van hele oude mannen, gegroefd, gerimpeld, waardig en trots in militair kostuum. Oude gezichten die, toen in de kracht van hun leven, onze vrijheid hebben mogelijk gemaakt. Dank aan al die Geallieerden. Onze veteranen, onze bevrijders mogen nooit vergeten worden", aldus Willem, namens de stichting.

Willem is op zoek gegaan naar een blijvend symbool, iets om vrijheid te laten zien. Hij vond de witte klaproos, een bloem als symbool voor iedere dag dat iedereen weer dankbaar kan genieten van de vrijheid. Deze witte klaproos is verwerkt in een polsbandje met de tekst 'Freedom' waar de letter 'o' vervangen is door een witte klaproos. Het idee van het polsbandje met de witte klaproos is op 6 juni, 75 jaar na dato, geïntroduceerd.

De Britse bevrijder, Joe Cattini, werd de eerste drager van het polsbandje en sprak de woorden: "Without Freedom there is nothing", toen hij op 17 januari 2019 het polsbandje op zijn 96e verjaardag in ontvangst nam.

Natuurlijk vertrokken alle lopers en aanwezigen met polsbandje met de witte klaproos. Het speciale bandje is nu ook voor u verkrijgbaar via de website van de Stichting 18 September en bij enkele adressen waaronder het kantoor van DeMooiSonenBreugelKrant aan de markt 2a in Son en Breugel.

De prijs van het polsbandje is 2 euro per stuk en 3 stuks voor 5 euro. Met de aankoop van het bandje steunt u de stichting 18 september.

Afbeelding