Een deel van de werkgroep Kom Erbij. Staand v.l.n.r.: Boudewijn Ross, Sander Brugmans, Annelies Kok, Jeannet Venekamp, Jacqueline Timp, Hannie Deelen, Arend Okken. Zittend v.l.n.r.: Mieke van Paassen, Josje van de Molengraft, Ciel Saris. Niet op de foto: Marjan Bedet, Marcia Setz, Diana de Pon, Marl
Een deel van de werkgroep Kom Erbij. Staand v.l.n.r.: Boudewijn Ross, Sander Brugmans, Annelies Kok, Jeannet Venekamp, Jacqueline Timp, Hannie Deelen, Arend Okken. Zittend v.l.n.r.: Mieke van Paassen, Josje van de Molengraft, Ciel Saris. Niet op de foto: Marjan Bedet, Marcia Setz, Diana de Pon, Marl Foto: Franc Das

Eenzaamheid steeds meer 'in de picture'

Twee jaar geleden kwam, op initiatief van de Adviesraad Sociaal Domein, de werkgroep Eenzaamheid/Kom Erbij tot stand. Momenteel zijn maar liefst zeventien instanties betrokken bij deze werkgroep. De aandacht voor eenzaamheid in het dorp groeit gestaag.

Door: Arend Okken

Misverstand 1: Eenzaamheid gaat alleen over oude mensen die, verscholen achter hun geraniums, zitten te verpieteren.
Misverstand 2: Jongeren hebben geen last van eenzaamheid. De wereld en het leven lachen hun toe. Ze beschikken over ik-weet-niet-hoeveel social media. Het woord zégt het al…
Misverstand 3: Volwassenen die via allerlei sociale kanalen en/of vrijwilligerswerk diverse contacten onderhouden, ondervinden nooit last van eenzaamheid. Daar hebben ze het domweg te druk voor.

Inderdaad, ook, zelfs
In Son en Breugel voelt 43 procent (bijna de helft!) van de mensen boven de 65 zich inderdaad eenzaam. Een pittig probleem, waar hard aan gewerkt moet worden. Daar staat tegenover: in ons dorp voelt één op de vijf(!) van alle jongeren tussen 12 en 18 jaar zich ook eenzaam. Eenzaamheid kan dus iedereen overkomen. En om aan te tonen dat zelfs mensen die allerhande contacten onderhouden, zich eenzaam kunnen voelen, sprak ik Ciel Saris (77). Zij zit namens KBO Son in de werkgroep Kom Erbij.

'Tig' en toch
Als Ciel mij binnenlaat, overvalt me onmiddellijk het gevoel een museum te betreden. Heb ik mijn museumjaarkaart wel bij me? Ciels huis staat vol met zelfgemaakte kleibeelden van menselijke figuren. Ciel: "Dit is al heel lang mijn hobby. En het belangrijkste vind ik de gezichten. Die móeten expressief zijn." Naast beeldende kunst beoefent Ciel ook de woordkunst (gedichten) en fotografie. Vijf prachtig vormgegeven 'jaarboeken' liggen er op haar tafel. Bovendien is Ciel besmet met het vrijwilligersvirus. Ze is vice voorzitter van KBO-Son, was jaren actief voor de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning), zette zich in voor het behoud van een katholieke kerk in Son en verzette veel werk voor Vrouw Aktief. In 2015 ontving ze dan ook de vrijwilligerspenning uit handen van de burgemeester. Een bezig bijtje dus, met 'tig' dingen in de weer. Die redt het wel, want als je zo lekker bezig bent, verveel je je niet en weet je natuurlijk helemaal niet wat eenzaamheid is. "Tóch geeft dat een verkeerd beeld", aldus Ciel. "Vier jaar geleden overleed Tini, mijn man. Zijn ziekte duurde amper twee maanden. En dan val je in een heel diep gat. Als je rouwt, kun je grote eenzaamheid tegenkomen. Je kunt eenzaamheid voorkomen door er voor elkaar te zíjn en door elkaar warmte en aandacht te geven."

Gratis training Verbinden met Eenzaamheid
Op 20 juni is er van 19.00 - 22.00 uur een gratis training die ingaat op het signaleren van eenzaamheid. Deze training is voor vrijwilligers die in hun werk te maken hebben of kunnen krijgen met eenzaamheid. Locatie: CMD, Europalaan 2, Son en Breugel. Marijke de Kroes, trainster bij GGD-Academy, verzorgt deze training. U kunt zich aanmelden via www.lerenmetlev.nl/vrijwilligerscollege.