Afbeelding
Foto: Ingezonden

Stichting Harapan project oogoperaties op West-Timor

Best-Oirschot - In een groot deel van het Indonesische eiland West-Timor is de bevolking extreem arm. Door de afgelegen ligging van de dorpen zijn de mensen verstoken van goede gezondheidszorg. Aan de veel voorkomende oogproblemen werd/wordt nauwelijks aandacht besteed. Men kan soms onmogelijk het openbaar vervoer betalen om naar de hoofdstad Kupang te reizen om daar een specialistische oogarts te bezoeken. Ook voor de premie voor de nieuwe volksverzekering hebben ze te weinig geld en ze blijven daarom thuis en accepteren hun slechte situatie.

De zusters van de Indonesische Franciscanessen op het centrum Hidup-Baru in Atambua zijn in 2017 met steun van Harapan, de Pio stichting uit Tilburg, de Johanna Donk-Grote stichting en de Lionsclub Best-Oirschot begonnen met het Oogproject (er was 10.000 euro beschikbaar). Een aantal dringend noodzakelijke operaties konden worden uitgevoerd. In Kupang was dat niet altijd mogelijk, daarom moesten sommige patiënten doorverwezen worden naar Jakarta.

De zusters willen voor de periode 2019 t/m 2021 het project continueren en hebben daarvoor een beroep gedaan op Harapan. Er is nu ook weer 10.000 euro nodig. De zusters hebben dit geld niet. Daarom zet de stichting Harapan zich in om dit geld bij elkaar te krijgen. Onlangs werd een bijdrage ontvangen van 2.500 euro van de Johanna Donk-Grote Stichting. Eerder dit jaar droegen het zangkoor van de Trouwlaan uit Tilburg en de geloofsgemeenschap Antonius in Beweging uit Best samen al 1.600 euro bij. Harapan bestemt 1.000 euro van de statiegeldacties aan het dit project. Van de Lionsclub Best-Oirschot komt dit jaar nog 500 euro. Het project kan hiermee nog niet volledig worden uitgevoerd. Voor het tekort worden nog meer fondsen benaderd.