Jac Hendriks in zijn tuin
Jac Hendriks in zijn tuin Foto: Wil Feijen

Afkoppelen kun je samen doen

Jac Hendriks (50 jaar) en Esther van Gogh (48 jaar) wonen vanaf 2003 in Son en Breugel. In 2018 waren zij één van de eerste inwoners van Son en Breugel die het hemelwater hebben afgekoppeld.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"In 2018 gingen we de tuin veranderen. Omdat we 'groen bezig zijn' en het milieu belangrijk vinden, hebben we de mogelijkheid aangepakt om het hemelwater af te koppelen", geeft Jac aan. "Samen met mijn zwager, die een paar huizen verderop in de straat woont, hebben we zowel zijn huis als ons huis afgekoppeld."

Jac heeft, op 60 centimeter diepte, twee grote opvangbakken (in totaal 900 liter) in de tuin geplaatst. De bak is omwikkeld met een speciaal doek. "Het hemelwater dat afkomstig is van de dakgoot gaat via een loofafscheider en een zandfilter door een overloop naar de bak. Het water sijpelt heel langzaam door het doek naar buiten en komt op deze manier in onze tuin terecht. De loofafscheider en zandfilter voorkomen dat er blad en zand in de opvangbak terechtkomt", licht Jac toe.

De subsidie die de gemeente Son en Breugel toekent aan bewoners die het hemelwater afkoppelen is niet toereikend om alle onkosten te dekken", vertelt Jac. "Ik zou het zeker niet voor de subsidie doen, maar wel voor het milieu." Om kosten te besparen kun je samenwerken met je buren. Een voorbeeld: Stel jij hebt, net als wij, een opvangbak in de tuin geplaatst. Als jouw buurman het hemelwater afvoert op jouw waterbak, dan kan de buurman ook subsidie krijgen. "Als de ene buur het afkoppelen aan de voorkant regelt en de andere buur aan de achterkant, dan heb je er beide plezier van en kun je de kosten delen. Er is meer mogelijk dan je zou verwachten", sluit Jac af.