Afbeelding
Foto: Wil Feijen

John en Frieda Hagenbeek-De Lima 50 jaar getrouwd

John en Frieda Hagenbeek-De Lima zijn beide geboren op Java en opgegroeid in Nieuw-Guinea. John komt uit een gezin met twaalf kinderen en Frieda uit een gezin met vijftien kinderen. John en Frieda zijn allebei in 1962 naar Nederland gekomen. Eerst John met het gezin. Zij dachten dat zij voor zes maanden hier op vakantie kwamen. Daarna Frieda die met hun gezin min of meer gedwongen werd, omdat het te gevaarlijk werd.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Fijne jeugd
"Wij kenden elkaar al toen we vijf en zes jaar oud waren. We speelden toen al vadertje en moedertje", vertelt een lachende Frieda. "We hebben een ontzettende fijne jeugd gehad", gaat John verder. "Wij zijn als kind opgegroeid in vrijheid, in de vrije natuur, waar alles toen nog mocht.

Gezin
In 1968 hebben John en Frieda verkering gekregen. John was al lange tijd verliefd op Frieda, maar zij zag 'hem nog niet zo zitten'. Nadat Frieda het uitgemaakt had met haar vriendje, greep John zijn kans om haar te vragen. "Daarna ging alles in een sneltreinvaart", vertelt John lachend. "We zijn meteen datzelfde jaar verloofd, in 1969 getrouwd en onze twee kinderen zijn in 1970 geboren. We zijn dertien keer verhuisd en nu wonen we al vier jaar in Son en Breugel.

TV-bekendheid
John is elf jaar beroepsmilitair geweest, daarna heeft hij 25 jaar als conducteur bij De Nederlandse Spoorwegen gewerkt. Hij had als hobby puzzelen en daar was hij zo goed in dat hij in de jaren tachtig meegedaan heeft aan het tv-programma 'Ik weet het beter' van Bert van Leeuwen. Hij kwam in de finale en heeft hier een bedrag van 2700 gulden bij elkaar verdiend. Dit heeft John vervolgens aan een Dierenasiel in Eindhoven geschonken.

Loopbaan
Frieda was bezig met een opleiding in de verpleging. Toen haar kinderen geboren werden, is ze daar mee gestopt. Ze wilde liever voor de kinderen zorgen en door de vele verhuizingen had ze het al druk genoeg. "Ik vond verhuizen wel heel leuk. Het opnieuw inrichten en andere mensen leren kennen", blikt Frieda terug. Nadat de kinderen uit huis waren, is Frieda weer begonnen met de opleiding verzorgende bij het ROC. Na het behalen van haar diploma, is ze in een verzorgingshuis gaan werken. Helaas is Frieda, na een paar jaar, moeten stoppen vanwege een ziekte. Frieda heeft als hobby tuinieren, Diamond Painting en ze leest alles wat zij in haar handen krijgt.

Nog een keer terug
In 2005 zijn John en Frieda samen nog terug geweest naar Nieuw-Guinea. "Alles stond er nog; beide ouderlijke huizen en onze school. Het was uniek", aldus John. "Mijn allergrootste wens is om met mijn kinderen en kleinkinderen nog een keer terug te gaan naar onze geboorteplek", vertelt John. Op 27 juni vieren John en Frieda hun gouden bruiloft in Scheveningen in een familiehotel waar ze al jaren komen. Daarna hebben ze nog een gezellige dag samen met hun twee kinderen en twee kleinkinderen.

DeMooiSonenBreugelkrant wenst het gouden bruidspaar een hele gezellige dag en nog veel geluk voor de toekomst.

Afbeelding