Afbeelding
Foto: Annie Maessen

Als je op het carillon speelt, kan het hele dorp meegenieten

Als u op donderdagmiddag of zaterdagmiddag mooie muziek vanuit de kerktoren hoort, dan kan het zomaar zijn dat Marja Janssen als beiaardier zit te spelen op het carillon. Al veertig jaar is Marja beiaardier. Ze heeft er ooit voor gekozen om er niet haar beroep van te maken. Het carillon bespelen is voor Marja gewoon een fijne hobby.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Annie Maessen

Pianoles
Toen Marja 6 jaar was zat ze op pianoles: "Mijn ouders stuurden mij naar het klooster bij Zuster Adelberta. Je begon in het tuinhuisje waar een harmonium stond. Kon je dat bespelen, dan mocht je naar de grote zaal in het klooster. Nadat eenmaal de muziekschool in Son was opgericht ging ik daar naartoe voor pianoles." En die pianolessen bleken een goede voorbereiding om het carillon te leren bespelen. Marja haar vader zat toentertijd in het kerkbestuur en hoorde dat er een carillon zou worden aangeschaft. Toen in 1975 het carillon een feit was, was Marja nog te jong en te klein om carillon te leren bespelen. Maar eind jaren zeventig werd ze leerling van beiaardier Arie Abbenes.

Stokken en vuisten
Marja Janssen: "Wat anders is dan pianoles, is, dat de toetsen stokken zijn en je niet met je vingers speelt maar met je vuisten. Arie Abbenes had nog aan mijn vader gevraagd of ik geen meisje was die op hoge hakken liep, want dan ben je niet geschikt als beiaardier. Je moet je voorstellen dat je iedere keer als je het carillon wil bespelen je die hele hoge trap in de toren moet beklimmen." In de begintijd had Marja 1 keer per week les en ging ze 3 tot 4 keer per week oefenen op het oefenklavier. Het oefenklavier is halverwege de toren - zestig treden naar boven - en is zo gemaakt dat de muziek niet buiten de toren te horen is.

Afwisseling
Maar dan komt er een moment dat je op het echte carillon mag spelen en het hele dorp daarvan kan meegenieten. Marja: "Dat is in het begin wel even spannend, maar eigenlijk ook heel leuk. Ik vond het erg lang fijn dat ik kon doen wat verder niemand zag. Je speelt een uur op het carillon, mensen kunnen genieten van de muziek, zonder dat ze mij zien spelen. Lekker anoniem. Nu ik sinds een paar jaar ook accordeon speel en in een orkest zit, merk ik dat het ook leuk is om samen muziek te maken en interactie te hebben met het publiek." De afwisseling van accordeon spelen en het carillon bespelen bevalt Marja prima: "Bij het carillon bespelen moet je best een fysieke inspanning leveren. Is het niet de trap op en neer dan is het wel dat je met je hele lijf beweegt als je het carillon bespeelt."

Smartlappen
Marja is klassiek opgeleid, maar voelt zich vrij om ook smartlappen te spelen of andere bekende nummers: "Op dit moment speel ik het lied van Duncan van het Songfestival. Het is leuk als mensen op straat de muziek herkennen en ervan genieten. Eigenlijk kun je alle soorten muziek op een carillon spelen, behalve housemuziek."

Interesse?
Lijkt het je leuk om carillon te leren bespelen? Bij interesse kun je altijd contact opnemen met secretaris Cor Nooijen via c.nooijen@chello.nl. Marja: "Je moet je wel realiseren dat je niet thuis kunt oefenen en dat je eerst zestig treden op moet voor je bij het oefenklavier bent. En je moet er tegen kunnen dat je bij het oefenen alleen in de kerktoren bent."

Dankjewel
De volgende keer als u het carillon hoort en het liedje van Duncan herkent, dan weet u bijna zeker dat Marja de moeite heeft genomen om al die treden te beklimmen om ons als dorpsgenoten te laten genieten van het klokkenspel vanuit de kerktoren. En dat al veertig jaar als vrijwilliger! Marja Janssen, heel veel dank daarvoor.

Marja Janssen speelt op het carillon