Wethouder John Frenken
Wethouder John Frenken Foto: Wil Feijen

Zegt u het maar hoe Son en Breugel er straks uit moet zien

Elke gemeente werkt momenteel aan een Omgevingsvisie. Daarin komt te staan welke ambities de gemeente en haar inwoners hebben voor de toekomst. Hoe wilt u straks wonen, werken, uw vrije tijd besteden en voor elkaar zorgen? Daar kunt u nu over me praten! Kom naar de bijeenkomst op 2 juli en vertel hoe u over bovenstaande zaken denkt.

Redacteur: Rianne van der Heijden/Ineke van Uden

Meepraten
De nieuwe Omgevingswet is veelomvattend. Oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen waarschuwde eerder al dat de intrede van de Omgevingswet gigantisch veel impact zal hebben voor inwoners van Son en Breugel én voor de gemeente. Sinds kort valt deze wet onder de portefeuille van John Frenken. Hij is zich terdege bewust van de impact, maar ziet ook kansen. Want de nieuwe Omgevingswet maakt dat inwoners mee mogen praten over allerlei zaken. Inwoners bepalen hoe zij willen wonen, werken, vrije tijd willen besteden en voor elkaar willen zorgen. In dit stadium mag u meepraten wat voor u belangrijk is in uw straat, uw wijk, uw dorp.

Eigen verantwoordelijkheid
John Frenken: "Even terug naar 2012, de decentralisatie van het sociaal domein. Achterliggende reden van deze transitie was en is dat we een samenleving hebben waarin steeds meer behoefte is aan eigen verantwoordelijkheid. Nu krijgen we eigenlijk een transitie in het ruimtelijk domein. Wat hebben we bijvoorbeeld veel regels samen afgesproken als je iets aan je huis wilt verbouwen. Vergunning hier, vergunning daar en we lopen al snel tegen een 'nee' aan. De nieuwe Omgevingswet is van zesentwintig wetten één wet geworden. Zo'n zeshonderd regels zijn er uitgehaald waarvan gemeenten zelf mogen bepalen of ze die er weer in terugstoppen. Maar dat bepaalt de gemeente niet alleen. Dat is juist waar de inwoners van Son en Breugel een stem in hebben. Het kan straks zomaar zijn dat regelgeving in Veldhoven er heel anders uitziet dan in Son en Breugel. Eigen inwoners van een gemeente bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe ze hun toekomst zien."

Een paar voorbeelden
Iemand die een praktijk aan huis heeft en een reclamebord in de tuin wil plaatsen moet op dit moment een vergunning hiervoor aanvragen bij de gemeente. Maar als inwoners van Son en Breugel bepalen dat het helemaal niet nodig is dat je daar een vergunning voor aan moet vragen, dan zou dat vrijgegeven kunnen worden.

Iemand die wil uitbouwen aan de voorkant van het huis, krijgt nu al snel een 'nee' als antwoord. Maar als inwoners van Son en Breugel beslissen dat ook aan de voorkant van het huis makkelijker uitgebouwd zou moeten kunnen worden, dan kan de regelgeving hierin wijzigen.

Als inwoners vinden dat evenementen is Son en Breugel bijdragen aan de leefbaarheid in het dorp, maar dat dat niet mag leiden tot meer overlast, dan kan besloten worden dat er meer evenementen georganiseerd mogen worden. Maar dan moet er wel gekeken worden naar locaties die wellicht minder overlast bezorgen.

Hoe groen moet uw wijk zijn? Vindt u het oke dat er in het buitengebied weilanden vol gelegd worden met zonnepanelen? Wilt u dat de uitstoot van fijnstof gehalveerd wordt in Son en Breugel? Hoe zouden we dat kunnen bereiken? En zo zijn er nog heel veel onderwerpen waarin de gemeente graag hoort hoe u daarover denkt.

Uw stem is belangrijk! Zesentwintig wetten zijn één wet geworden. De bedoeling van de Omgevingswet is dat het allemaal wat transparanter en makkelijker wordt. Dan die 600 regels niet allemaal weer opnieuw ingevoerd gaan worden.

Praat mee
Op 2 juli hoort de gemeente graag uw ideeën. Van 18.30 uur tot 20.00 uur zijn vertegenwoordigers en belangenbehartigers van maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven welkom. Van 20.00 uur tot 21.30 uur zijn alle inwoners van Son en Breugel uitgenodigd. Locatie: Café Restaurant De Zwaan.
Aanmelden graag via: omgevingsteam@sonenbreugel.nl.