Vanaf 1 juli zou dit beeld niet meer in het verkeer zichtbaar moeten zijn
Vanaf 1 juli zou dit beeld niet meer in het verkeer zichtbaar moeten zijn Foto: Wil Feijen

Een gewaarschuwde fietser 'telt voor twee'

Het bezig zijn met de smartphone in het verkeer is één van de grootste ergernissen van veel verkeersdeelnemers. Sinds de komst van de mobiele elektronische apparaten zoals mobieltjes, laptops, muziekspelers en camera's is het gebruik ervan bijna niet meer weg te denken. Dat de mobiele apparaten ook in het verkeer, tijdens het autorijden of fietsen, gebruikt worden, is een doorn in het oog van de politie.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

240 euro
"Helaas zien we nog dagelijks mensen hun telefoon gebruiken tijdens het autorijden", geeft Diana van Moorsel, wijkagent in Son en Breugel aan. "Er wordt veel gewaarschuwd dat het gebruik gevaarlijk is en er wordt veel gecontroleerd. Toch zijn er nog steeds verkeerdeelnemers die het gebruik van elektronische apparaten belangrijker vinden dan de verkeersveiligheid." Automobilisten die betrapt worden met bijvoorbeeld een mobiel in hun hand, ongeacht wat ze daarmee doen, tijdens het rijden, kunnen een boete van 240 euro ontvangen.

Juli 2019
Vanaf 2002 is er al een verbod op het gebruik van de mobiele elektronische apparaten voor het gemotoriseerd verkeer (auto's, brommers, motors). Vanaf 1 juli geldt dit verbod ook voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor. Dit betekent dat de deze bestuurders, zodra de wet op 1 juli in werking treedt, geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mogen vasthouden als zij deelnemen aan het verkeer. Het is wel toegestaan om handsfree gebruik te maken van de telefoon om bijvoorbeeld te navigeren of om muziek te luisteren via een koptelefoon. Een fietser moet er altijd ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid nog hoorbaar is. Dit kan gedaan worden door maar één oordopje te gebruiken, of ervoor te zorgen dat het volume niet zo hard gezet wordt.

Boete voor vasthouden telefoon
Als de nieuwe wet op 1 juli ingaat en de politie ziet dat een fietser een telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat) vasthoudt, dan kan er een boete worden uitgeschreven van 95 euro. "In Son en Breugel wordt hier zeker op gecontroleerd", vertelt Diana. Fietsers mogen hun telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken als ze stilstaan. Zij mogen dan echter geen gevaar vormen voor de rest van het verkeer.

Reclamecampagne
Op radio en tv wordt al enkele weken aandacht besteed aan de nieuwe wet. De reclame is bedoeld om verkeerdeelnemers bewust te laten worden van het gevaar van het gebruik van een telefoon in het verkeer. "Wij geven geen extra voorlichting over de nieuwe wet en het gevaar van het gebruik van de telefoon op de fiets", vertelt Diana. "Mochten wij informatie delen, dan doen wij dit via ons social mediakanaal."

Telefoonhouder voor fiets
Net zoals dat er voor de auto telefoonhouders op de markt zijn, zijn er inmiddels ook houders voor de telefoon voor op het fietsstuur verkrijgbaar. Bij Aarts Tweewielers en Van den Berg Fiets en Sport zijn deze houders te koop. Zet je telefoon in de houder, dan kun je veilig deelnemen aan het verkeer.