V.l.n.r. Gerard Renders, Pastoor Bakermans, Tom Vlennix
V.l.n.r. Gerard Renders, Pastoor Bakermans, Tom Vlennix Foto: Adrie Neervoort

Nieuw kunstwerk voor het parochiehuis

Net voor het parochiehuis staat sinds kort een kunstwerk. Een kunstwerk dat is ontstaan uit verdriet, maar nu een blijvende herinnering is aan iets dat er niet meer is.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Voor het parochiehuis en langs de lege voormalige Sint Petrus Bandenkerk staat het monument. Gemaakt van oude orgelpijpen uit het voormalige orgel uit de Sint Petrus Bandenkerk. Orgelpijpen die samen, met vele ander pijpen, de grote kerk vulden met muziek tijdens de vele diensten die er ooit plaatsvonden. Een trieste herinnering vonden Gerard Renders, Tom Vlennix en Piet Bakermans, emeritus-pastoor van de voormalige kerk. Maar juist uit deze herinnering ontstond het monument.

Bakermans had met een vooruitziende blik al beslag weten te leggen op de elf orgelpijpen tijdens de sloop van de kerk. Ook viel hem een bijzonder soort materiaal op tijdens de sloop. Dat materiaal werd boven het altaar in de kerk verwijderd. Wat hij met het materiaal en de orgelpijpen ging doen, wist hij op dat moment niet. Maar nu zijn het de belangrijkste onderdelen van het monument. Het materiaal, wat erg lijkt op Trespa lijkt, zorgt er na de aanpassingen voor dat de orgelpijpen precies op de gewenste positie blijven staan.

Het heeft Gerard Renders veel slapeloze nachten bezorgd, hoe alles precies en op de juiste manier gebouwd en gemaakt moest worden. Samen met Tom Vlennix en de hulp van emeritus-pastoor Bakermans staat er nu een monument dat op een zeer herkenbare wijze verwijst naar het gebouw ernaast en de klanken die er destijds hebben geklonken.

Pastoor Bakermans bij het kunstwerk