Raadsvergadering eerder dit jaar (archieffoto)
Raadsvergadering eerder dit jaar (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Politiek bedrijven is keuzes durven maken

De gemeenteraadsleden staan voor een lastige keuze. Het college heeft kenbaar gemaakt dat ze vierhonderdduizend euro nodig heeft om binnen het gemeentehuis de extra werkdruk rond 'hoofdpijndossiers' en achterstand in werkzaamheden uit te kunnen voeren. Maar die vierhonderdduizend euro zal elders bezuinigd moeten worden. En dan blijkt het voor de raadsleden lastig kiezen waar je op wilt bezuinigen. Immers, er liggen verkiezingsprogramma's waar niemand aan wil tornen. Maar politiek bedrijven is ook keuzes durven maken. Als je beaamt dat er geld in het gemeentehuis gestoken moet worden, dan zal dat ten koste moeten gaan van wat anders.

Redacteur: Ineke van Uden / Adrie Neervoort

De hele raad is het er over eens dat die gevraagde vierhonderdduizend euro nodig is om de werkzaamheden binnen het gemeentehuis naar behoren uit te kunnen voeren. Raadsleden kregen afgelopen week in de drie commissievergaderingen van Grondgebiedzaken, Burgerzaken en Algemene Zaken de kans om aan te geven waar wat hen betreft niet aan getornd mag worden in de zaken die genoemd zijn in de Kadernota. Maar vooral ook de vraag waar men mogelijkheden ziet om zaken of naar achteren te schuiven, soberder uit te voeren of wellicht zelfs te schrappen zodat er vier ton vrijkomt om te kunnen besteden binnen het gemeentehuis.
Drie vergaderingen later en nog is niet duidelijk waar de raadsleden en de fracties op willen bezuinigen. Constant werd verwezen naar de raadsvergadering van 4 juli waar men zich zal uitspreken over de Kadernota. Een paar voorzichtige zaken werden genoemd.

OZB verhogen
Volgens de coalitie (CDA, PvdA/GroenLinks en Dorpsvisie) is het verhogen van de OZB
de minst pijnlijke manier om het geld op tafel te krijgen. Joris van Dam was hierover
duidelijk: "In vorige coalities zijn vooral de dure villa's gesubsidieerd door de lage OZB.
Wij zijn voorstander van een 'normale' OZB, dus voor nu een verhoging." Dorpsvisie
concludeerde dat Son en Breugel een dorp is met een hoog voorzieningenniveau en een
laag OZB: "We zitten nu in een spagaat. Blijft het een laag OZB, dan misschien ook het
voorzieningenniveau wat lager? Of willen we het hoge voorzieningenniveau behouden
en dus de OZB omhoog?"
De OZB verhogen? Dat is voer voor de oppositie om nog even wat andere zaken terug te halen. Want wat kost een vierde wethouder wel niet? Die vierde wethouder is volgens Elly Brocken (Dorpsbelang) helemaal niet nodig.
Kees Vortman (VVD) is van mening dat je als kleine gemeente niet altijd voorop hoeft te lopen als het om duurzaamheid en milieu gaat: "Dit legt ook een niet uit te leggen druk op het ambtelijk apparaat." Dat schoot Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) in het verkeerde keelgat en reageerde ongekend fel: "Investering in duurzaamheid levert in de toekomst alleen maar geld op."

Wispelturig
Verder werden er nog wat losse flodders op tafel gegooid in de hoop dat die vier ton voor het gemeentehuis daarmee betaald zouden kunnen worden. Limpens (CDA) had nog wel een idee over de groenstroken die nu slecht worden onderhouden: "Onderhoud kost de gemeente geld. We zouden kunnen overwegen om groenstroken terug te geven aan de inwoners." Een opmerkelijke uitspraak volgens de VVD: "We hebben net de groenstroken van de inwoners afgenomen. Zulk wispelturig beleid zal voor het ambtelijk apparaat weer extra werk kosten."

Breugel Bruist stap voor stap
Meerdere fracties benoemden dat Breugel Bruist eventueel in gedeelten uitgevoerd zou kunnen worden. Waarvan wel De Boerderij benoemd wordt als stap één.

4 juli: raadsvergadering
Tijdens de raadsvergadering van 4 juli zal het debat verder plaatsvinden en ligt de vraag op tafel welke keuzes de raad maakt. Welke zaken zijn heilige huisjes waar men niet aan mag komen en welke zaken kunnen later, soberder uitgevoerd worden of zelfs geschrapt worden?