V.l.n.r.: Siska Veldman, Hermien van de Ven, Marjolein Lucassen, Juul Swinkels, Jeroen Loeffen, Marco Diederen en Martin van de Bunt
V.l.n.r.: Siska Veldman, Hermien van de Ven, Marjolein Lucassen, Juul Swinkels, Jeroen Loeffen, Marco Diederen en Martin van de Bunt Foto: Liesbeth Ploeg

Daadwerkelijk helpen in vluchtelingenkamp op Lesbos

Dorpsgenoten Hermien van de Ven en Martin van de Bunt gaan in november - met vijf anderen die zich bezighouden met vluchtelingenwerk - een week lang naar Lesbos om zich in te zetten in vluchtelingenkamp Kara Tepe. Ze realiseren zich maar al te goed dat ze daar veel ellende zullen zien en dat ze in dat ene weekje echt niet de wereld kunnen veranderen. Maar als zij met hun opgehaalde sponsorgeld een week lang alle mensen in kamp Kara Tepe van een ontbijt kunnen voorzien, goederen kunnen uitdelen, activiteiten kunnen aanbieden en een luisterend oor kunnen bieden, dan hebben ze toch een klein steentje kunnen bijdragen.

Redacteur: Ineke van Uden

Martin van de Bunt (coördinator vluchtelingenwerk/LEVgroep): "Als je al die schokkende beelden op televisie ziet - dit jaar alweer zeshonderd vluchtelingen verdronken voor de kust van Griekenland - voel ik ernstig de behoefte om in actie te komen. Vanuit mijn werk spreek ik veel vluchtelingen. Ik hoor en verdiep me in hun situatie die ze hebben meegemaakt. Het zelf aan den lijve straks zien, horen en voelen zal veel indruk op me maken. Ik zal me nog meer gaan realiseren welke 'rugzak met bagage' deze vluchtelingen voor altijd met zich meedragen."

KaraTepe team 213
Martin en Hermien en vijf anderen zijn 'KaraTepe team 213' en gaan zich een week inzetten in kamp Kara Tepe. Dat is een vluchtelingenkamp specifiek voor kinderen, zwangere vrouwen, alleenstaande moeders, gehandicapten en bejaarden. Maar ze zullen ook hand- en spandiensten gaan verrichten in kamp Moria. Moria staat bekend om de extreme 'overbevolking' waar bijvoorbeeld zeker tachtig mensen het met één toilet moeten doen. Maar ook in kamp Kara Tepe zitten anderhalf keer zoveel mensen dan waar plaats voor is.

Achtduizend euro
Martin: "Als team moeten we achtduizend euro sponsorgeld bijeen brengen. We adopteren kamp Kara Tepe voor een week en kunnen daar dan onder anderen kleding, buggy's, ontbijtjes van uitdelen en we gaan ter plekke activiteiten organiseren. Die achtduizend euro proberen we bij elkaar te krijgen door zelf in actie te komen, maar hopen ook dat dorpsgenoten acties opzetten om geld in te zamelen."

Geld inzamelen
Het geld mag naar bankrekening NL85RABO0148254586 t.n.v. Stichting Vluchtelingenwerk Son en Breugel onder vermelding van 'Kara Tepe Team 213' worden overgemaakt . Heb je een idee om een actie op te zetten om geld in te zamelen en je kunt daar wel wat hulp bij gebruiken? Klop dan aan bij de LEVgroep en mail naar martin.vandebunt@levgroep.nl.

Producten
Mocht er meer dan achtduizend euro opgehaald worden, dan gaat dit team in gesprek met de organisatie van 'Because We Carry' om te kijken welke producten hard nodig zijn in kamp Kara Tepe en proberen zij die goederen voordat ze aankomen op Lesbos te verschepen om daar dan ter plekke uit te kunnen delen.