Taalpunt pakt door na de zomer

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder problemen met taal en rekenen en/of digitale vaardigheden. Twee derde is van Nederlandse afkomst, de overige dertig procent heeft een andere taalachtergrond. In Son en Breugel gaat het om meer dan duizend inwoners. Helaas groeit het aantal laaggeletterden nog steeds.

Door: Arend Okken

Laaggeletterdheid maakt mensen kwetsbaar, zorgt vaak voor financiële problemen, een slechtere gezondheid en minder kansen op de arbeidsmarkt. Laaggeletterde mensen kunnen bijvoorbeeld de bijsluiters van medicijnen niet lezen, geen goede sollicitatiebrief schrijven of hun eigen (klein)kinderen niet voorlezen. Dit komt doordat ze moeite hebben met informatie begrijpen en verwerken.

Schaamte
Laaggeletterdheid zorgt bovendien vaak voor schaamte. De laaggeletterde verbergt dan zijn of haar problemen, zodat het onderwerp lastig valt te bespreken. Soms zijn mensen zich niet eens bewust van hun laaggeletterdheid. Laaggeletterden zijn vaak moeilijk te bereiken, doordat ze hun probleem niet (h)erkennen.

Platform
Laaggeletterdheid voorkomen en bestrijden is een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom heeft de gemeente Son en Breugel het platform Taalpunt in het leven geroepen. Taalpunt maakt deel uit van het lokale netwerk en vormt een platform voor professionals en vrijwilligers.

Herkennen en doorverwijzen
Dit voorjaar begonnen vier vrijwilligers onder de bezielende leiding van projectmanager Marie-Anne Raaijmakers (Bibliotheek Dommeldal) aan de opstart van Taalpunt. De eerste opdracht was een zogenaamde sociale kaart samenstellen: een lijst met namen en digitale adressen van personen en instanties die een bemiddelende rol kunnen spelen bij het herkennen en doorverwijzen van mensen met lees- en schrijfproblemen. Student Communicatie Jordy Slenders van Fontys Eindhoven maakte in samenspraak met de LEVgroep deze lijst hanteerbaar. Ook volgden de vrijwilligers een training Taalhulp. Taalpunt voorziet blijkbaar in een grote behoefte, want de eerste gegadigden hebben zich al aangemeld. Zij krijgen nu al hulp bij lezen en schrijven.

Drempels vloeren
Na de zomerperiode houdt Taalpunt elke donderdagochtend van 10.30 – 12.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek. Inwoners van dit dorp kunnen dan vragen stellen over taal, het invullen van formulieren of het werken met een computer. Voor zichzelf of voor iemand anders. De getrainde vrijwilligers van Taalpunt kunnen onmiddellijk aan de slag met belangstellenden of ze zoeken naar een cursus of taalgroep in de buurt. Taalpunt ziet 'het vloeren van drempels' als zijn belangrijkste uitdaging.

Bijeenkomst
Op dinsdag 10 september is er van 17.00 – 20.00 uur in het Vestzak een bijeenkomst voor professionele en vrijwillige doorverwijzers. Die avond spreken ook mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over laaggeletterdheid en de stappen die ze hebben gezet om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u terecht op TaalpuntSonenBreugel@bibliotheekdommeldal.nl of via telefoonnummer 0499-473033.