Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eerste Drakenboot Festijn groot succes: 'Volgend jaar weer'

Het Drakenboot Festijn dat op zondag 30 juni voor het eerst heeft plaatsgevonden in Son en Breugel is volgens de organisatie een groot succes geweest. Jong en oud heeft aan de kade van de Sonse Jachthaven genoten in de zon van de wedstrijden en verschillende activiteiten die op en rondom het Wilhelminakanaal plaatsvonden.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Fotograaf: Wil Feijen

Het festijn is georganiseerd door Rotary Son en Breugel om geld in te zamelen voor Stichting 2109 en Stichting Meedoen. Rond 11.00 uur begon het evenement met de eerste races op het water en activiteiten aan de kade. Maar liefst achttien verschillende teams hebben deelgenomen waardoor er tot 17.00 uur continue races hebben plaatsgevonden. Bij een zogenoemde 'drakenbootrace' zitten zestien peddelaars twee aan twee in een drakenboot die op het ritme van de trommelaar peddelen. Een race duurt circa twee minuten, maar de spanning aan de kade was om te snijden.

Winnaars
Er werd dan ook flink gejuicht vanaf de kade toen de deelnemende teams aan het 'strijden' waren voor de eerste plek. Om 17.30 uur heeft de finale plaatsgevonden. Pro Drive Technologies heeft uiteindelijk de eerste plaats gehaald. Roeiknapen is op de tweede plaats geëindigd en Spuit 11 is derde geworden. Team Kroepoek was het best uitgedoste team en de aanmoedigingsprijs was voor Stichting Meedoen en Stichting 2109 die gezamenlijk op een drakenboot mee hebben gedaan.

Na de prijsuitreiking die om 18.00 uur heeft plaatsgevonden, was het tijd voor de afterparty met de studentenjazzband CeresBand.

Zorgeloos genieten
Op de kade van de Sonse Jachthaven hebben de hele dag verschillende activiteiten plaatsgevonden waar iedereen aan mee kon doen. Zo konden kinderen zich laten schminken en verkleden om daarna gefotografeerd te worden met hun nieuwe look. Of ouderwets spelletjes spelen zoals vier op een rij en sjoelen. Muziek en een uitgebreide keuze aan eten en drinken, zoals een mini coffeebar, een foodtruck van Indonesia, Spierbal on Tour of een ijsje van La Toscana maakten het evenement compleet voor alle bezoekers. Het was zorgeloos genieten op een zonnige dag.

Drukker dan verwacht
Rotary Club Son en Breugel heeft het festijn voor het eerst in Son en Breugel georganiseerd. Volgens Charlotte Klamhout, woordvoerder van het organisatiecomité, was het drukker dan verwacht: "Ooit zei iemand dat we tweeduizend bezoekers konden verwachten. Wij geloofden dat toen nog niet echt, maar ik denk toch echt dat we rond de tweeduizend bezoekers of meer hebben gehad." De organisatie ondersteunt twee verschillende goede doelen: Stichting 2109 en Stichting Meedoen. Na afloop van het Drakenboot Festijn maakt Rotary de komende weken de balans op. Vanwege de zomervakantie zullen de beide goede doelen in september worden uitgenodigd voor overhandiging van de opbrengst. Meer hierover medio september in de DeMooiSonenBreugelKrant.

Drakenboot Festijn 2020
Rotary Son en Breugel wil het Drakenboot Festijn nu jaarlijks in Son organiseren. "We hopen dat er volgend jaar nog meer lokale teams meedoen", zegt Charlotte enthousiast. "Hopelijk kunnen we dit evenement nog een aantal keer organiseren." Mocht je nu al interesse hebben om volgend jaar mee te doen aan het Drakenboot Festijn, stuur dan een mail naar drakenbootfestijn@gmail.com.