Afbeelding
Foto: Ingezonden

Joe Mann Theater vormt decor voor oorlogsstuk

Oorlogstuig in de openlucht

Best - Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van de in Best bekende regisseur Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde. Op 23, 24, 30 en 31 augustus speelt Oorlogstuig in het Joe Mann Theater.

De geëmancipeerde Roosje Glaser boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.

Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Matthias Tuns uit Best speelt Kees van Meteren, Roosjes (ex-)vriend. Tuns: "Voor mij gaat dit stuk niet per se over oorlog. Het is vooral een verhaal over een sterke vrouw. Over 'je mannetje staan' en compromisloos in het leven blijven staan. Om toch net op datgene te focussen waar je wél gelukkig van wordt. Dit stuk laat zien dat wanneer je ten alle tijde dicht bij jezelf blijft, je veel meer aankunt dan je denkt."

Actueel onderwerp
Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect. De groep maakt de keuzes die Roosje maakte inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: "Wat zou jij doen in zo'n situatie?" En: "Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?"

Livemuziek Met Theatergroep BLUV vertelt regisseur Harold Schraven (Ons Eygen Landt) Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine spelersgroep. Schraven: "Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het een spektakel op de vierkante meter." Kenmerkend voor TG BLUV is het repertoire livemuziek, daarnaast volgde de spelersgroep danslessen.

Meer informatie is te lezen op: www.tgbluv.nl.