200 jaar molen De Vogelenzang
200 jaar molen De Vogelenzang Foto: Ingezonden

Molen De Vogelenzang in Lieshout viert 200-jarig bestaan

Lieshout - Het 200-jarig bestaan van molen de Vogelenzang aan de Molendreef in Lieshout wordt zondag 25 augustus gevierd. De Vogelenzang is een van de oudste nog bestaande stenen molens in Noord-Brabant, gebouwd in 1819. In de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde heeft hij de Vogelenzang in het jaar 1885 meerdere malen bezocht en getekend.

In 1805 kocht Hendrik Ambrosius Swinkels, zoon van de eerste brouwer van de familie Swinkels, de houten standerdmolen die op dezelfde plek stond waar nu de Vogelenzang staat. In een grote storm in november 1816 is de standerdmolen verloren gegaan. Het heeft tot 1819 geduurd voordat de huidige stenen molen werd gebouwd. In de molen zijn nog balken verwerkt van zijn voorganger.

De molen heeft in zijn lange bestaan een drietal functies gehad: korenmolen, pelmolen en olieslagmolen; nu is de Vogelenzang alleen nog korenmolen en is niet meer in gebruik voor productie. In de eerste 100 jaar van zijn bestaan was de Vogelenzang de enige molen in Lieshout en was daardoor belangrijk voor iedereen: voor de bevolking voor het maken van meel en olie, voor de boeren voor het maken van veevoer. Maar ook voor de brouwerij voor het breken van gerst wat als basis voor het brouwen werd gebruikt.

Evenals voor de meeste molens werd er in de loop van de 20e eeuw overgegaan van op de wind malen naar motorisch malen, zodat alles wat met de windmolen te maken had in verval raakte, de wieken, de kap en de balken aan de buitenzijde. In 1974 werd de molen eigendom van de gemeente Lieshout die een volledige restauratie heeft laten uitvoeren. In mei 1976 was de molen weer geheel maalvaardig en is dat nog steeds.

Naast het functionele voor de bevolking was de molen ook een dankbaar object voor de kunst: Vincent van Gogh heeft de molen op twee van zijn tekeningen vastgelegd. De molen is een officieel erkend Van Gogh monument en is nu ook opgenomen in de Vincent van Gogh fietsroute en het knooppuntennetwerk. Bij de molen staan een informatiebord over het werk van Van Gogh.

Op 25 augustus wordt om 11.00 uur de officiƫle opening van de dag gedaan door wethouder Monica Slaets. Zoals bij een groot feest in Lieshout hoort, treden de harmonie Sint Caecilia en het gilde Sint Servaas aan. Tot 17.00 uur is er gelegenheid de molen te bezoeken en kunt u tijd doorbrengen op het terrein voor de molen. Er wordt speciaal ambachtelijk brood gebakken door de lokale bakkers Thoonen en Van Pelt, voor de kinderen is er een springkussen.