Flor met een van zijn kunstwerken
Flor met een van zijn kunstwerken Foto: Wil Feijen

Klei biedt een scala aan mogelijkheden

Flor du Puy had eigenlijk kunstschilder willen worden. Alleen daar viel geen droog brood mee te verdienen. Flor is geboren in Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen. Tekenen had altijd al zijn grote belangstelling. "Ik mocht op de lagere school altijd de wekelijkse schoolbordtekening maken", aldus Flor.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Flor ging naar Saint-Louis in Oudenbosch waar hij de kweekschool volgde, waarna hij zijn teken- en handernarbeidacte behaalde. Hij werkte als onderwijzer, zowel in Son als in Breugel en op het doveninstituut. Later als hoofd van de basisschool De Stokland. Flor was altijd geïnteresseerd in kunst.

Tegeltableaus
"In 1976 ben ik begonnen met het schilderen van tegeltableaus. Eigenlijk is dat een schilderij op verschillende wandtegels. Ik maakte onder andere gedetailleerde stadsgezichten." Flor had de techniek geleerd van een oud-tekenleraar. De techniek is een ingewikkeld procedé van de juiste glazuur en temperatuur. Na zijn pensionering is Flor in het HOi-huis begonnen met keramiek.

Scala aan mogelijkheden
Flor boetseert koppen naar model en fantasiewerken die afgewerkt worden met kleurrijk glazuur en hierdoor een bijzonder karakter krijgen. "Mensen worden altijd vrolijk van mijn werk," vertelt Flor. Hij is bijna dagelijks in zijn eigen atelier aan het werk en heeft een tomeloze scheppingsdrang. "Ik zou eigenlijk mijn werk meer moeten exposeren. Maar dat ligt me minder." Flor is liever scheppend bezig. Hij is lid van kunstenaarsvereniging Ars Longa en zijn werk was onlangs te bewonderen op het Kunstplein.