Ria (rechts voor) aan de tafel in het Vestzaktheater
Ria (rechts voor) aan de tafel in het Vestzaktheater Foto: Wil Feijen

Het moet geen koffieochtend in de avond worden

Ria van Raalten-Hölscher begon afgelopen jaar een wekelijkse 'Gewoon Doen' avond in het Vestzak met de uitnodiging naar mensen (55+) van 'Kom gewoon eens een keer kijken wat we met zijn allen voor leuks kunnen gaan doen.' Ria weet dat er behoefte is aan dergelijke bijeenkomsten om samen te komen. Ze wilde wat anders dan de koffieochtenden die al op een aantal ochtenden in de week worden georganiseerd. Maar hoe vul je nou dat 'wat anders' zo in dat bezoekers blijven komen?

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Het is niet zo dat er niemand op de 'Gewoon doen' avonden afkomt, maar Ria weet dat de behoefte aan dergelijke avonden groter is dan wat nu haar opkomst is: "Vanuit mijn contacten die ik in het dorp heb, hoor ik geregeld dat mensen op zoek zijn naar invulling van hun avond. Vooral als je thuis veel alleen bent. Daarom ben ik deze avonden gestart. Ik heb voor ogen dat de avonden niet van de eerste tot de laatste minuut door mij georganiseerd moeten worden. Ik zie graag dat mensen die op dergelijke avonden afkomen, uiteindelijk zelf de avonden invullen."

Elkaar op ideeën brengen
En dat kan op allerlei manieren volgens Ria: "Ik snap best dat als je de eerste keer naar 'Gewoon Doen' komt, dat je dan niet direct iets gaat presenteren. De één vindt dat ook leuker en doet dat ook makkelijker dan de ander. Je kunt elkaar wel op ideeën brengen. Juist iets horen wat een ander doet of waar een ander mee bezig is, kan heel verrassend zijn." Zo was er in het begin iemand die aan Thai Shiu deed en daar een demonstratie van gaf. Ria: "Het kan zijn dat iemand veel heeft gereisd en daarover wil vertellen. Of dat iemand iets vertelt over een boek wat hij heeft gelezen. Juist die diversiteit aan onderwerpen lijkt me een leuk aanbod tijdens de 'Gewoon Doen' avonden."

Twee sprekers
Misschien moet een groep eerst een poosje samen zijn voor je kunt en mag verwachten dat mensen zelf invulling geven aan de Gewoon Doen avonden. Daarom heeft Ria alvast invulling gezocht voor de eerste twee avonden. Op woensdagavond 2 oktober komt Nanoek Pas van 'Dierbaar Glas' vertellen wat de mogelijkheden zijn om een tastbare herinnering van een dierbare van glas te maken. Op woensdag 9 oktober vertelt Piet Bekkers over Brabantse spreekwoorden.

Dansavond
Op één van de Gewoon Doen avonden vertelde een bezoeker dat ze het zo miste dat er nergens in Son en Breugel een gelegenheid is om te dansen. Om die reden organiseert Ria op 11 oktober van 19.00 tot 23.00 uur een dansavond in het Vestzak. The Vitals spelen muziek uit de jaren zestig. Kom gerust alleen, de gezelligheid maak je samen. Kaartjes á vijf euro zijn op maandag en vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur te koop in het Vestzak en woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur (behalve 18 en 25 september in verband met vakantie). Op de avond zelf kun je ook nog een kaartje aan de deur kopen.

Kijken, luisteren, meepraten
De Gewoon Doen woensdagavonden staan aangekondigd in DeMooiSonenBreugelKrant. Ria heeft de koffie en thee tussen 19.00 en 21.00 uur klaar staan. Kom een keer kijken, luisteren en meepraten. Deelname kost maar 2,50 euro per avond. Heb je een idee hoe een Gewoon Doen avond ingevuld kan worden? Neem contact op met Ria via ria.van.raalten@gmail.com / 06-25329668.