Afbeelding
Foto: ingezonden

Koningschieten bij Sint Catharinagilde Son

Het komend weekend heeft het gilde wederom een druk programma. Vrijdag 30 augustus worden vier jubilarissen gehuldigd met aansluitend een receptie en zondag 1 september staat het traditionele Koningschieten op het programma. Dit jaar vindt het Koningschieten wederom in Sint-Oedenrode plaats en de gildemis in Breugel.

Vorig jaar is het gilde, in de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de schutsboom en door het sluiten van de Sonse kerk, uitgekomen dat de gildemis in Breugel gehouden zou worden en aansluitend het Koningschieten op Vresselseweg 29, op het terrein van de familie Kuijpers. Komende vanuit Breugel is dit net voorbij de Vresselse Hut.

De feestelijke dag begint als vanouds natuurlijk nog steeds met een gildemis, aanvang 11.00 uur in Breugel. Aansluitend aan de mis vindt er de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag plaats en wordt er een vendeldemonstratie gegeven. Vervolgens vertrekt het gezelschap voor de lunch naar Vressel waar om ongeveer 13.30 uur het Koningschieten begint. Hierbij wordt met een kruisboog geschoten op een houten vogel die boven op een paal bevestigd is. Het eerste schot wordt hierbij gelost door het kerkelijk gezag, het tweede schot is voor het wereldlijk gezag. Hierna is het de beurt aan Gerard Swinkels, de huidige Koning van het gilde, die deze middag zijn titel verdedigt.

De overige gildebroeders schieten vervolgens om de beurt in een door loting bepaalde volgorde. Er wordt geschoten in twee voorrondes, de beide winnaars maken hierna in een onderlinge tweestrijd uit wie de felbegeerde titel Koning van het Sint Catharinagilde dit jaar in de wacht sleept.

Vanzelfsprekend bent u van harte welkom om eerst de gildemis en de vendeldemonstratie bij te wonen en om na de middag eens te komen kijken bij het Koningschieten op de Vresselseweg 29.