Afbeelding
Foto: Jacek Pszeniczka

Kaarten voor 'vergeten' Nederlanders

Nadat Nederlands-Indiƫ niet meer bestond, zaten veel kinderen van Indische afkomst in weeshuizen. Ze hadden geen schijn van kans om naar Nederland te gaan, omdat zij niet konden bewijzen dat zij een geboorteakte hadden. Na de grote uittocht van de Indischen uit Indonesiƫ in 1957/1958 moesten velen achterblijven.

Hiervoor was geen werk, ze werden gediscrimineerd vanwege hun Europese naam, ze hadden geen toekomst. Er zijn ook Indischen die geen geboorteakte hebben, omdat tijdens de bersiap de overheidsgebouwen in brand werden gestoken waardoor deze documenten verloren gingen. Er is op overheidsniveau niets geregeld voor deze ouderen. Geen thuiszorg, geen medische hulp, geen voedselvoorziening, niets.

De Indo's zijn door de Nederlandse en Indonesische overheid nooit goed behandeld en hun status is niet erkend. Ze leven veelal in erbarmelijke omstandigheden en in grote armoede. Stichting Harapan brengt dit probleem onder de aandacht, onder andere door een kaartenactie. De stichting Teman-Teman Sehati uit Arnhem zet zich al jaren in voor de 'Vergeten Nederlanders'.

Francine Tammeling van deze stichting gaat regelmatig naar Indonesiƫ om deze groep op allerlei manieren te helpen. Zij neemt dan ook (ansicht)kaarten mee met de groeten uit Nederland. Ze maakt hiermee veel van deze mensen heel blij, er wordt aan hun gedacht.

Onlangs zijn door medewerkers van EEHT bij de molen in Best (een Cello-zorg atelier en dagbestedingsplek met een gouden randje voor mensen met een afstand tot de arbeidsmark) 75 kaarten geschreven en mooi versierd. Op maandag 19 augustus kwam Francine Tammeling naar Best om de kaarten persoonlijk in ontvangst te nemen. Eind augustus vertrekt zij naar Jakarta, Yogyakarta, Surabaya, Malang en Makassar en zal ze daar aan de 'vergeten Nederlanders' overhandigen.