Bevrijdingsconcert Kerkplein Son en Breugel

Over vrijdagavond 13 september wordt door menigeen nog lang nagepraat. Een avond vol emoties, koude rillingen, afgewisseld met een lach en een traan, stil zijn, terugdenken en vooruitdenken, kippenvel en een brok in de keel. Alle ingrediënten waren aanwezig doordat het concert, met alle muzikanten tezamen in combinatie met een geoliede organisatie, heel veel bij de aanwezigen losmaakte. Het Kerkplein bruiste van enthousiasme en saamhorigheid. Mensen zaten of stonden dicht tegen elkaar aan en luisterden gespannen naar hetgeen hen voorgeschoteld ging worden.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

Nadat Burgemeester Hans Gaillard een openingswoord had gesproken ging het herdenkingsgedeelte van deze avond van start. Harmonieorkest Pro Honore et Virtute, onder leiding van dirigent Johan Smeulders, nam de aanwezigen mee door de geschiedenis van met name het jaar 1944 in een stijl die doet denken aan 'The Passion'. Speciaal voor deze avond uitgekozen muziek, songteksten en beeldmateriaal zorgden ervoor dat de aanwezigen direct in de sfeer van toen terechtkwamen en zeker de manier waarop verteller Yorick Stam het publiek meenam in het verhaal van Wan van Overveld. Het verhaal begon bij de landing van de parachutisten in de Sonniuswijk tot de daadwerkelijke bevrijding. Het verhaal dat Yorick voordroeg is mede tot stand gekomen door hulp van Veteranen Son en Breugel en de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel.

Realistisch en krachtig
Met ingehouden adem luisterde het publiek naar het verhaal dat Yorick op prachtige, ingetogen wijze presenteerde. Het verhaal werd goed opgebouwd, mede door de gekozen muziek van de harmonie, ondersteund door de zang van theaterkoor Sincère. De tijdlijn van de jaren '40 en '50 naar de hedendaagse Nederlands- en Engelstalige muziek werd op een bijzondere en originele wijze uitgevoerd. Bekende arrangementen werden ten gehore gebracht, waaronder 'Band of Brothers', 'Hymn to the fallen' en een 'Glenn Miller medley'. De harmonie wist bij het publiek hiermee een gevoelige snaar te raken. De beelden die op het grote beeldscherm werden getoond, maakten dat het nog realistischer en krachtiger overkwam.

Feestje vieren
De bevrijding werd in het tweede gedeelte van het concert uitgebeeld en gevierd. Samen met de solisten Tijn Luijben, George Blanken, Femke Schmitz, Guus Vreugdewater en het duo Hanneke van Beek en Evelien Sleegers werd de avond een compleet feestje. Meerdere keren kwamen de solisten en het duo op het podium voor hun optreden, uiteraard ondersteund door de harmonie. Menigeen greep de kans om mee te dansen en te swingen op bekende nummers als 'Relight my fire', 'Suspicius Minds', 'Sweet Caroline' en 'Son of a Preacherman'.

Schitterend schouwspel
Met fantastische kleurcombinaties van het licht van schijnwerpers op het podium, tegen de kerktoren en de bomen rond het plein was alles bij elkaar een schitterend schouwspel. Groot respect voor de organisatie van het geheel met ondersteuning van zovele vrijwilligers. Tegen het einde van het programma werden juist deze mensen genoemd en bedankt voor hun tomeloze inzet. De solisten van de avond werden op het podium geroepen om een welverdiende bloemenhulde in ontvangst te nemen. Onder een luid applaus van bewondering en waardering voor hun bijdrage nam het publiek afscheid van een fantastisch evenement. Waar een bevrijd dorp groot in kan zijn.