Wie zwijgt stemt toe; een korte reactie

In een ingezonden brief kort na de verkiezingen van maart 2018 heb ik als voorzitter van Dorpsbelang Son en Breugel de winnaars van de verkiezingen gefeliciteerd. Tevens heeft Dorpsbelang toen gezien de duidelijke verkiezingsuitslag laten weten de stem van de kiezers te respecteren en dus niet actief te zullen participeren in de coalitievorming.

De coalitie is tot stand gekomen zonder medewerking van Dorpsbelang en beschikt in de raad over negen van de zeventien zetels. Voor het goedkeuren van raadsbesluiten heeft deze coalitie dus, anders dan de heer Frits Helders vorige week in zijn ingezonden brief suggereerde, geen van de stemmen van de oppositiepartijen nodig. Het uitblijven van besluitvorming vindt dus zijn oorsprong in de onderlinge verdeeldheid binnen de coalitie.

Het is niet aan Dorpsbelang om daarin iets te kunnen veranderen maar wel om te wijzen op het belang van de gemeenschap dat er daadkrachtig bestuurd wordt met een zorgvuldige afweging van alle tegengestelde belangen. De financiƫn van de gemeente en haar inwoners maken daar onderdeel van uit.

Feit is dat de huidige coalitie meer wethouders heeft dan het vorige college en daarmee feitelijk meer kosten maakt. Feit is ook dat dit college de lasten voor de burgers wil verhogen. Dat is de realiteit waar we bij deze coalitie mee te maken hebben. De toekomst zal leren of deze extra kosten alsnog tot positieve resultaten voor de gemeenschap gaan leiden. Dorpsbelang Son en Breugel zal, zoals steeds, alleen instemming geven aan die voorstellen die getuigen van een juiste en zorgvuldige afweging van belangen ten gunste van de gemeenschap van Son en Breugel

Wim van der Hooft
Voorzitter Dorpsbelang Son en Breugel