Afbeelding
Foto: Ingezonden

KVB-leden lieten zich verrassen bij De SmaekAcker

Op de culinaire groentekwekerij De SmaekAcker werden de leden van de Katholieke Vrouwen Beweging ontvangen en rondgeleid door eigenaar Frodo Dekker. In eerste instantie leek de regen de grote spelbreker te worden, maar een uur voordat de rondleiding begon werd het droog.

Voorheen heette het bedrijf De Heidevlinder en was het gevestigd in Drenthe. In 2012 werd een vervallen boerderij in Best gekocht, die helemaal eigenhandig werd opgeknapt. Inmiddels is de naam veranderd in De SmaekAcker en kweekt Frodo er zijn culinaire ambachtelijk groentes, kruiden en eetbare bloemen die worden afgenomen door toprestaurants in de regio.

De grond van zijn bedrijf is arme zandgrond. Daar moeten de wortels van de planten erg diep gaan en gaat de groei langzaam. Frodo werkt biologisch en werkt alleen met plantenbemesting. Als eerste werd dan ook de composthoop bekeken. Bladafval, een zelfgemaakte oerbacterie en externe druk zorgt voor een prima bladcompost die de planten kunnen voeden. Daarna werden de dames meegenomen over smalle paadjes naar de velden met gewassen en de tunnelkassen. Overal vertelde Frodo vol enthousiasme over zijn planten. Hij plukte bloemen, kruiden, groentes en eenieder die dat wilde mocht dat proeven. Doordat de planten zo hard moeten werken is de smaak erg intens en verrassend. Daarnaast onderscheiden ze zich qua vorm, kleur en structuur. Van zoete bloemetjes, zure blaadjes en kruiden die naar drop of anijs smaakten. Alles gaf een smaakexplosie in de mond. Er was zelfs een blaadje dat precies als een oester smaakte.

Deze dag liep Frodo op laarzen, maar normaal gesproken loopt hij op blote voeten. Hij is dan ook al vaak gestoken, want naast bezoek van prachtige vogels en vlinders zijn er ook heel veel wespen, hommels, bijen en andere insecten te vinden. De middag werd afgesloten met koffie/thee en een plakje cake. Frodo zette een grote mand met zelf geplukte groentes op tafel en de liefhebbers mochten dat meenemen. De dames hadden genoten van de bevlogen verhalen van Frodo. Wat een passie, wat een enthousiasme en wat een kennis.