Wethouder Jos de Bruin (archieffoto)
Wethouder Jos de Bruin (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Teleurstelling over 'Uitvoeringsprogramma Jeugd'

Door de gemeenteraad is op 9 mei 2019 de nota 'Jeugdbeleid: (op)groeien in een positief opvoedklimaat' vastgesteld. Hieruit voortvloeiend is een uitvoeringsprogramma opgesteld dat dinsdag 8 oktober op de agenda stond van de commissie burgerzaken. Overwegend teleurstellende reacties van de commissieleden op dit uitvoeringsprogramma. Want wat is er nu daadwerkelijk eigenlijk vanaf mei gebeurd?

Redacteur: Ineke van Uden

Op 9 mei werd er ook een motie aangenomen om vooral in de uitvoering van het jeugdbeleid concreet te zijn. Mireille Bonnier (CDA) wond er geen doekjes om om haar teleurstelling uit te spreken: "Er worden weinig concrete acties genoemd. Er wordt niet gespecificeerd aangegeven waarom acties de situatie van jongeren verbeteren en er wordt al helemaal niet aangegeven hoe gemeten gaat worden of de acties ook geleid hebben tot een verbetering." Als voorbeeld noemt Mireille Bonnier de online jongerenpeiling: "Dit programma loopt eind 2019 af en heeft een kleine tienduizend euro gekost. Wat is de exacte doelgroep? Hoeveel procent van de doelgroep is bereikt? Wat waren de onderwerpen en wat is er gebeurd met de opgehaalde informatie?" En nog een voorbeeld: "Er zou interesse zijn in meer evenementen voor 16+ jongeren en meer ontmoetingsmogelijkheden voor deze doelgroep. Dit was in de commissievergadering van 9 april ook al bekend. Het beoogd resultaat is nog steeds vaag. Wat is er in de afgelopen 6 maanden gebeurd betreffende deze behoeften? Zijn er al concrete acties opgezet en hoe gaan we meten dat deze ook resultaat hebben?" Niet alleen het CDA sprak haar teleurstelling uit, ook andere partijen gaven aan dat de diepgang ontbrak en het uitvoeringsplan veel te weinig concreet is. Maarten van Beek (Dorpsbelang) merkte er wel bij op: "We moeten ons zelf ook niet te kort doen. We zijn bezig met nieuwe dingen zoals bijvoorbeeld chatsessies met jongeren. Geef het ook even de tijd."

Ongepast/grensoverschrijdend seksueel gedrag
In de aangenomen motie van 9 mei werd ook aandacht gevraagd dat verenigingen met jeugdleden in een jaarlijks overleg met de gemeente zouden moeten aangeven welk beleid zij hebben ten aanzien van ongepast/grensoverschrijdend seksueel gedrag in hun vereniging. Mireille Bonnier: "In het uitvoeringsplan wordt aangegeven dat men wil investeren in het versterken van de maatschappelijke taak van de verenigingen in Son en Breugel en daar een budget van twintigduizend euro aan wil koppelen. Dit is niet concreet genoeg ten aanzien van ongepast/grensoverschrijdend seksueel gedrag."

Wiel niet opnieuw uitvinden
Wethouder Jos de Bruin die jeugdbeleid in zijn portefeuille heeft: "Het is lastige materie om concreet te kunnen zijn. Wat betreft ongepast/grensoverschrijdend seksueel gedrag, daar zijn we mee bezig. Er komt een regisseur die dat kan oppakken." Maar dit antwoord was volgens de commissie wederom niet concreet genoeg. Mireille Bonnier: "Sympathiek idee, maar dit is al in april benoemd. Het is nu oktober." Bonnier verwijst naar andere gemeenten waar dit onderwerp al wel is uitgewerkt tot beleid: "Daar zijn ook de gevolgen als verenigingen geen aandacht hebben voor ongepast grensoverschrijdend seksueel gedrag duidelijk." Ook Don Pasanea (VVD) geeft de wethouder aan om vooral eens te kijken hoe andere dorpen dit beleid concreet hebben weggezet: "Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden?"

Mireille Bonnier