Het zebrapad tussen het Raadhuisplein en Kerkplein
Het zebrapad tussen het Raadhuisplein en Kerkplein Foto: Adrie Neervoort

Mogelijk een regenboogzebrapad in Son en Breugel

In veel gemeenten wapperde op vrijdag 11 oktober, nationale Coming-Outdag, de regenboogvlag bij gemeentelijke gebouwen. In Son en Breugel ontbrak de vlag dit jaar op het gemeentehuis.

Redacteur: Emmy Grit
Foto's: Adrie Neervoort

In 2016 riep oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuizen in een open brief de gemeenten nog op om de regenboogvlag te hijsen op de nationale Coming-Outdag. 'Door de regenboogvlag uit te hangen onderstreept de gemeente haar steun voor de sociale acceptatie van de LHBTI-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met intersekse-conditie) in Nederland', stond in zijn brief te lezen. Veel gemeenten hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Jaarlijks wordt in steeds meer gemeenten de regenboogvlag opgehangen. Zo werd in 2016 de regenboogvlag nog gehesen door de toenmalige wethouder Tom van den Nieuwenhuizen.

Geen vlag
Dit jaar werd de vlag niet opgehangen, maar bleef opgevouwen in de kast liggen. Wordt de gedachte van LHBTI dan dit jaar niet meer onderstreept door de gemeente? "Voor ons is iedereen gelijk; ongeacht achtergrond, kleur, religie of geaardheid. Daarom vlaggen we niet", laat wethouder van welzijn Jos de Bruin in een reactie weten.

Regenboogzebrapad
D66 Son en Breugel wil zelfs nog een stapje verder gaan door een voorstel in te dienen om in Son en Breugel een regenboogzebrapad te laten aanleggen tussen het Kerkplein en het Raadhuisplein. D66 is een sterk voorstander van gelijke behandeling. "Een regenboogzebrapad gaat voor ons over onze inclusieve samenleving waarbij wij rekening met elkaar houden ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid en status", aldus Monique van Zwieten, fractievoorzitter D66 Son en Breugel.

Prominente plek
D66 wil het college van B&W verzoeken om op een prominente plek in het dorp, bij voorkeur het zebrapad tussen het Raadhuisplein en het Kerkplein, een regenboogzebrapad aan te leggen om daarmee aandacht te vragen voor de diversiteit en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Daarmee vragen zij tevens aandacht voor de inclusieve samenleving waarin wij leven.

Vanzelfsprekend
Volgens Susanne van Leeuwen zou het aanleggen van zo'n regenboogzebrapad niet nodig hoeven te zijn. "Het zou vanzelfsprekend moeten zijn", schrijft zij op de Facebookpagina van DeMooiSonenBreugelKrant. "Helaas blijkt dat dat in de praktijk niet zo is", laat Helga Helders in een reactie hierop weten.

Wel of geen voorrang
Alhoewel het regenboogzebrapad vrolijk oogt, kan het ook voor de nodige verwarring zorgen. Moet er nou wel of geen voorrang worden verleend aan het verkeer dat via een regenboogzebrapad de weg over steekt? 'Volgens de wet moet een zebrapad bestaan uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 meter. De markering moet bestaan uit witte strepen. Bovendien moet een verkeersbord L2 (voetgangersoversteekplaats) worden geplaatst, tenzij er verkeerslichten bij het zebrapad zijn geplaatst. Zolang de witte strepen niet ook in regenboogkleuren zijn geschilderd, is het een zebrapad. En moet u dus voorrang verlenen als voetgangers aangeven te willen oversteken. Als ook de witte strepen in regenboogkleuren zijn geschilderd, dan voldoet het niet aan de eisen van een zebrapad en bent u officieel niet verplicht voorrang te verlenen. Ook niet als verkeersbord L2 is geplaatst, omdat dit geen gebods- of verbodsbord is', zo is te lezen op de website van de ANWB.

Of het regenboogzebrapad daadwerkelijk aangelegd wordt in Son en Breugel, blijft voorlopig dus nog een vraag.

Afbeelding