Oordeel over de vijf ontwerpen

Gedurende de periode december 2018 tot en met oktober 2019 heb ik gesprekken gehad met 2 wethouders, diverse raadsleden en talloze burgers, alsmede met politiek betrokkenen bij het in 2017-2018 behoeden van het kerkgebouw tegen sloop.

Zonder inzicht te hebben in het Programma van Eisen zoals gesteld aan de architecten, heb ik gemeend een oordeel te vormen over de vijf gepresenteerde ontwerpen vanuit vooraf gestelde basis-eisen vanuit de politiek en aandachtspunten van inwoners.

Daarmee kan men de verschillende ontwerpen een mening vormen over:
Esthetica per gevelInpassing in de omgeving
Inpandige functionaliteit
Toekomstbestendige flexibiliteit
Energiezuinigheid

De diverse architecten legden in hun presentatie duidelijk de nadruk op enkele van deze aspecten, doch nagenoeg allen niet op alle 5 aspecten. Los daarvan werden geen garanties afgegeven op de technische uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van het 'openwerken' van dak en gevels. Het uitgevoerde bouwtechnische onderzoek op de constructie van het gebouw laat niets aan twijfel over inzake de beperkingen op dat vlak die dak en gevels oproepen.

Opvallend was voorts dat diverse ontwerpers twee etages in het gebouw inpasten en/of uitbouw aan Nieuwstraat-zijde en/of opbouw aan achterzijde creëerden - daarbij de impact van noodzakelijk (lees: verplicht) archeologisch onderzoek op de totaalkosten van realisatie buiten beschouwing latend. Inderdaad: over de mogelijke kosten wordt in dit keuze-stadium niet geoordeeld. Echter: het is inmiddels genoegzaam bekend dat elke funderingswerk, zowel buiten de huidige contouren, als ook inpandig onder de kerkvloer, onherroepelijk tot noodgedwongen en onvermijdelijk archeologisch onderzoek leidt.

Komen we hiermee op mijn indruk van de diverse ontwerpen, gezien door de ogen van vele inwoners en beoordeelt op enkele van de basiseisen zoals in de aanloop naar de opstelling van het Programma van Eisen door het College bepaald.

INBO
Esthetica voorgevel: uitnodigend, logisch en verfraaiend. Zijgevel Nieuwstraat: zeer creatief en absoluut een grote verfraaiing, mits de geprojecteerde afbeelding ook overdag in fel zonlicht in een mooie kleurstelling duidelijk en duurzaam zichtbaar is. Inpassing in de omgeving, energiezuinigheid en inpandige functionaliteit: goed doordacht.

WERNER LEERMAKERS:
Esthetica achtergevel: verdient geen schoonheidsprijs, een elegantere creatie is daar zeer wenselijk. Inpandige functionaliteit: goed doordacht

ZENZO:
Esthetica zijgevel aan de Nieuwstraatzijde en inpassing in de omgeving: zeer contrasterend; de bedachte toe te voegen constructie maakt het gebouw nóg dominanter, in plaats van charmanter.

DE TWEE SNOEKEN:
Esthetica voorgevel en achtergevel: beslist verfraaiing ten opzichte van het huidige uiterlijk.
Energiezuinigheid: goed doordacht.

DE VRIES:
Esthetica voorgevel en inpassing in de omgeving: beslist geen verbetering.

Michiel Emmery
Son en Breugel