Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bloem zoekt vaas

Nel Steenbakkers zwaait de deur open, nadat er is aangebeld. Vol verbazing kijkt ze naar de bos bloemen. "Een bloemetje voor mij, wie heeft dat geregeld?", vraagt Nel nieuwsgierig. Het is dochter Ingrid die haar moeder voor de rubriek 'Bloem zoekt vaas' heeft opgegeven, omdat Nel haar man tijdens zijn ziekte goed heeft verzorgd.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Nel is de laatste jaren mantelzorger geweest voor haar man. Ondanks haar hoge leeftijd heeft ze jarenlang dag en nacht voor hem klaar gestaan. Vier jaar geleden kreeg Harrie een herseninfarct en kon daarna niet meer zo goed praten. Nel is toch nog verschillende keren met Harrie op vakantie geweest omdat hij daar zo van genoot. "We hebben nog fietstochtjes gemaakt", vertelt Nel. "Ik zette de fietsen op de auto en reed naar een dorp. Daar gingen we samen fietsen."

Niet van zijn zijde
De gezondheid van Harrie werd steeds slechter. Op een gegeven moment is Harrie in de badkamer gevallen en brak zijn heup. Nel verbleef toen drie weken samen met Harrie in het ziekenhuis. Harrie kon moeilijk praten en Nel week niet van zijn zijde. Ook de Alzheimer sloeg toe bij Harrie. Eenmaal weer thuis ging hij drie dagen in de week naar Ouderenlandgoed Grootenhout. De rest van de tijd was de zorg voor Nel, 24 uur per dag. Nel kreeg in die tijd ook gezondheidsklachten, vooral veel rugproblemen, maar ze bleef Harrie verzorgen, met hulp van kinderen en kleinkinderen. De laatste vijf weken van zijn leven is Harrie verzorgd in de Eerdbrand. Hij is op 1 juni overleden. "Ik mis onze Harrie maar ik ben blij dat ik Harrie zolang thuis heb kunnen verzorgen", blikt Nel terug.

Laatste rustplaats
"Het is heel toevallig, maar vanmiddag komen onze kinderen en kleinkinderen om Harrie naar zijn laatste rustplaats te brengen. Hij is dan voor mijn gevoel op zijn plaats. En dat geeft mij toch een fijn gevoel."

Genieten
Nel heeft gelukkig haar leven weer goed opgepakt. Ze laat haar agenda zien en die staat boordevol met afspraken; bridgen, zingen, fietsen, naar de schouwburg met vrienden of de kinderen. "Ik ga ook wel alleen fietsen. Dan ga ik op een terrasje zitten en drink of eet iets. Ik ga niet zitten denken dat ik eenzaam of alleen ben, ik geniet ervan."