Goed en Fout in Son en Breugel

Herdenken
Allereerst wil ik graag herdenken, twee kroonjuwelen in het Sonse zijn ons ontvallen. De nestor van de lokale journalistiek, Jan Burgers en Carel Swinkels bekend bij velen. Jan, geliefd maar ook gevreesd bij een groot aantal medeburgers in ons dorp vanwege zijn zeer directe pen. Weekblad Forum en Jan zijn niet meer, hij zal echter nog lang in onze gedachten blijven. Carel, regelmatig 'rennend' op zijn fiets door het dorp. Maar Carel (85) was op, op een mooie dag ging hij achter in de tuin zitten en gleed langzaam weg. Een week daarvoor zag ik hem nog bij AH en vroeg ik hoe het was, niet goed was zijn antwoord. Niet lang daarvoor had hij nog een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Familie van Jan en Carel, sterkte met dit verlies.

Remember September
Lof voor de gemeente Son en Breugel, een perfecte organisatie. Het was voor Son en Breugel een groot feest, zowel voor jong als oud. We hebben met zijn allen genoten op alle dagen. Voor mij speciaal al die apparatuur op het Raadhuisplein. De kinderen waren niet weg te slaan bij al dat speelgoed voor volwassenen.

Straatjuwelen
Recentelijk kreeg ik bezoek van vrienden uit het westen, de dame van het tweetal zei meteen, welke idioot (sorry Kees) heeft hier al die stomme paaltjes laten plaatsen. Ik had bijna een ongeluk, rijd daar iemand die geen voorrang heeft toch door. Ik vind het onzinnig en het vraagt om ongelukken. Ik zelf vorige week, ik had voorrang maar een dikke BMW aan de andere kant dacht dat ook. Door resoluut ingrijpen ging gelukkig alles goed, maar dit moet toch niet nodig zijn. Hanneke uit 'Het Zand' vertelde mij hoe de schoolkinderen vanuit de Larixlaan moeten oversteken naar de Plesmanlaan, met 'doodsverachting', vooral het verkeer wat binnen komt vanuit de bocht. Altijd te hard, dus gemeente idee voor knipperbollen of waarschuwingsborden.

Gemeente politiek
Wat hebben we ons in de afgelopen weken weer kunnen 'ergeren' aan onze plaatselijke 'kleuters'. Vooral de oppositie die hun 'wonden' moest likken met tenenkrommende artikelen van 'wij deden het toch allemaal beter'. Ja, daarom zijn zij door de burgers weggestemd. Ik vind het triest hoe ze ondanks deze afstraffing toch hun gelijk willen halen. Ik moest echter wel lachen om Frits Helders, zo mild en begripvol, ik kende hem niet meer terug. Hij wordt ook ouder blijkbaar. Ga zo door Frits.

De Kerk en andere gemeentelijke bouwwerken
Vijf 'dure' organisaties hebben hun visie op de verbouwing van de 'Kerk' gepresenteerd. Ik heb daar geen echte mening over, daar ik het niet heb gezien. Ik heb inmiddels wel veel commentaren gelezen van een aantal deskundigen. Uiteraard gaat mijn voorkeur uit naar Werner, daar hij uit Son komt. Maar Werner kwam er toch niet zo goed uit met al het glas, begreep ik. Vorige week liep ik langs de oude Paterskerk in Eindhoven en het 'licht' kwam letterlijk en figuurlijk bij mij binnen. DOMUS DELA gaat het heten, de oude kerk wordt een ontmoetingscentrum en het klooster een hotel. Het hele complex wordt deze week geopend, met GLOW. Portugese lichtkunstenaars gaan hier iets speciaals van maken. Waarom vertel ik dit allemaal, de oude kerk heeft om de zoveel meter glaspanelen gekregen tot aan de grond. Wethouder Boersma en Werner, ga eens samen kijken naar dit prachtige concept en je hebt de oplossing voor Son. Een aantal Sonse ondernemers klaagden dat zij nooit in de gelegenheid waren geweest om mee te doen met de Europese aanbesteding voor het nieuwe gemeentehuis. Lokaal niet, buiten Son wel. Een beetje vreemd. En wat dat nieuwe gemeentehuis betreft, het bovenste deel is voor de gemeente en reeds in gebruik. Het onderste deel wordt verhuurd, slim ware het niet dat het nu dient als opslagruimte voor meubilair en dergelijke van het oude gebouw. Terwijl een aantal aanstaande huurders staan te springen om zich daar te vestigen. Dit heet geld weggooien. Maar de belastingen moeten wel omhoog en dan die sluitende begroting nog. Ga zo door gemeente. Misschien nog een dure interim aanstellen die wel alles goed kan regelen.

Tot een volgende keer met hopelijk positiever nieuws.
Jacques Francken