Sonja Barend
Sonja Barend Foto: Sasha de Boer

Sonja Barend te gast in Literair café Dommeldal

Geldrop – 'Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op'. Als je dit leest denk je meteen weer aan de wekelijkse televisieavonden op zaterdag, met Sonja Barend, als middelpunt van de naar haar genoemde Talkshow. Zondagmiddag 24 november is Sonja Barend als schrijfster het middelpunt in Literair Café Dommeldal, in Geldrop. Vanaf 14.00 uur in de Kasteelhoeve in Geldrop.

'Je ziet mij nooit meer terug' is de titel van het boek dat Sonja Barend in 2017 uitbracht. Het is het persoonlijk relaas van Sonja over haar joodse vader, die in 1942 door twee Nederlanders uit huis werd opgehaald en nooit meer terugkwam. Over haar moeder, die al snel hertrouwde en nog twee zonen kreeg. Over de kleine Sonja, die tijdens de oorlogsjaren bij haar katholieke oma en opa in Alkmaar verbleef en pas in 1947 weer bij haar Nederlandse moeder kwam wonen. Daar waren inmiddels een andere man en twee broertjes bij gekomen. Sonja dacht dat deze man haar vader was en de jongens haar volle broers. Heel lang heeft Sonja van niets geweten.

De rode draad in haar boek is de zoektocht naar antwoorden op de raadsels in haar leven. Over haar vader, haar moeder, haar stiefvader en over het begin van haar televisiecarrière. Ook over hoe ze, al over de veertig, haar grote liefde ontmoette, de joodse architect Abel Cahen (geboren in Geldrop) en hoe ze dankzij hem drie leuke stiefdochters cadeau kreeg. Daarnaast beschrijft ze de keren dat ze ziek werd: kanker in haar been, twee keer borstkanker en longkanker, vlak nadat ze met werken was gestopt.

In gesprek met
Mark van de Linden is degene die deze middag in gesprek gaat met de vrouw die jarenlang met anderen het gesprek aanging en daarbij geen onderwerp schuwde. Wilt u erbij zijn? Koop dan een kaartje via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten. U kunt van tevoren genieten van een literaire lunch bij de Kasteelhoeve (na telefonische reservering).