Afbeelding
Foto: Ingezonden

Torenconcert Roois Kultuur Kontakt

Sint-Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt houdt zondag 10 november om 19.30 uur een extra concert in de serie Torenconcerten in de Knoptoren in Sint-Oedenrode. Het Eindhovens Kamerkoor, onder leiding van de Rooise musicus en dirigent Lucas Vis legt met haar nieuwe programma Noorderlicht de focus op muziek uit het Noorden, in het bijzonder uit de Baltische Staten en Scandinavië. Ook de Noorse bariton Aleksander Nohr zal zijn bijdrage aan dit concert leveren. Lucas Vis vervangt de komende maanden de vaste dirigent Rienk Bakker.

Estland is het land waar ooit Arvo Pärt de grote inspirator en geestelijk vader was van een heel nieuwe generatie componisten zoals Cyrillus Kreek, Veljo Tormis en Urmas Sisask. Zo verwerkt Sisask speelse elementen in het werk Benedicto waarin een Bijbelse tekst op een bijna dansende manier verklankt. In het werk Sinikan Lauda gebruikt Tormis een Fins volkslied.

De Noor Edvard Grieg is het meest bekend geworden van zij Peer Gynt-suite maar hij heeft ook een aantal a capella werken voor koor geschreven. Hieronder zijn de Fire Salmer het bekendst en waarin koor en de Noorse solist zich harmonieus samenvoegen. Ook Henning Sommero is afkomstig uit Noorwegen en heeft een achtergrond in de jazz- en volksmuziek. Zijn muziek kun je dan ook niet direct classificeren als 'klassiek'. In zijn Three Gregorian Reflections doet hij precies wat de titel zegt: hij reflecteert, muzikaal, op Gregoriaanse teksten. Met bepaalde effecten in de koormuziek: een spreekstem en zich herhalende tonen zoekt hij soms de randjes van het vermogen van een koorzanger op. Een zeer eigenzinnig componist.

De muziek van Opa Gjeilo is inmiddels over de hele wereld bekend en wellicht zijn Northern Lights wel het meest. Met dit natuurverschijnsel voor ogen componeerde hij dit werk als een ode aan zijn thuisland. Klankkleur en tekst komen op een prachtige manier samen in dit gepolijste liefdeslied, geïnspireerd op het Noorderlicht.

Toegangskaarten á € 10,00 zijn verkrijgbaar bij de kassa in de Knoptoren en te reserveren via secretaris@eindhovenskamerkoor.nl en secretaris@rooiskultuurkontakt.nl.