V.l.n.r.: Voorzitter Jasper van Zuuren, Prins Bas en Adjudant Enrico Robbemont
V.l.n.r.: Voorzitter Jasper van Zuuren, Prins Bas en Adjudant Enrico Robbemont Foto: Wil Feijen

Krutjesgat heeft weer een nieuwe prins

In de zaal van Café-Restaurant De Zwaan was het zaterdagavond 9 november druk. Op deze avond stond de bekendmaking van de nieuwe prins op het programma. Eerder deze avond verscheen adjudant Arjen Brand op het podium. Hij is sinds 2016 adjudant, maar nu neemt hij afscheid en draagt zijn taak over aan Enrico Robbemont. Het is de opmaat voor een nog groter afscheid, dat van Prins Jarno van Krutjesgat. Prins Jarno geeft even later zijn steek, scepter en cape weer terug aan de nieuwe adjudant en daarmee komt een einde aan zijn jaar als prins van Krutjesgat.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Opnieuw waren er dit jaar vier aanwijzingen waaruit afgeleid kon worden wie de nieuwe prins zou worden. Eén naam werd daarbij door veel Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes al genoemd. Dit kwam vooral door de eerste aanwijzing 'Krutjesgat, we hebben een probleem!' Een duidelijke verwijzing naar handbalclub Apollo in Son en Breugel. Deze aanwijzing leek een subtiele verwijzing naar 'Houston, we hebben een probleem', de melding die astronaut Jim Lovell in 1970 tijdens de ruimtereis van Apollo 13 naar de controleruimte op aarde deed. Daarna volgden nog drie aanwijzingen. Zaterdag 9 november kon iedereen 'live' meekijken of de nieuwe prins van Krutjesgat inderdaad iets met handbalvereniging Apollo te maken heeft.

Gele schoolbus
Met een grote schoolbus ging de Raad van Elf vanuit De Zwaan op weg om de nieuwe prins op te halen. Dit alles was live te volgen op een groot scherm in de zaal van De Zwaan. Na een korte stop bij sporthal De Landing keerde de bus nog voller terug. In de overvolle bus bleek ook de nieuwe prins van Krutjesgat te zitten: Bas Coensen.

Wie is Bas?
Bas is een getogen dorpsgenoot en woont er nu samen met Nienke. Hij is onderwijzer van groep 5 op basisschool De Bloktempel in Son. Hier geeft hij les op de school waar hij vroeger zelf leerling was. Voor en tijdens zijn studietijd was hij jarenlang werkzaam bij de benzinepomp Schimmel aan de Eindhovenseweg. Sinds zijn negende jaar is Bas actief handballer bij handbalvereniging Apollo en nu coach van het Dames 1 team. Bas is tevens verbonden aan het Sinterklaascomité in Son en Breugel. Hij viert uitbundig carnaval met zijn vriendin en hun vriendengroep De Bierdupkes. Hij houdt van motorrijden en stedentrips.

Eerste ontmoeting
Voor een groot gedeelte van het publiek was de prins geen verrassing meer door de aanwijzingen dit jaar. Het maakte het welkom vanuit de zaal er niet minder om. Wederom waren de Krutjesrapers erin geslaagd een misschien niet voor de hand liggende prins te vragen. Een prins die bij zijn eerste ontmoeting met zijn Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes in de zaal zijn enthousiasme liet blijken.

Geïnstalleerd
Nadat Bas de ketting, de veren op zijn steek en de scepter in ontvangst had genomen, werd het motto voor deze carnaval bekendgemaakt. Met het motto 'We gaon als unne stuiterbal dur dizze carnaval' heeft deze jonge, vlotte prins alles in zich om dit tijdens carnaval in de praktijk te brengen.

Het MooiSonenBreugelTeam wenst Prins Bas samen met alle Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes een geweldig MOOI carnaval toe.