Rick Geven
Rick Geven Foto: Wil Feijen

Dag van de Ondernemer

Ondernemers verdienen een dag waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom wordt jaarlijks op de derde vrijdag van november de Dag van de Ondernemer gehouden.

Dit jaar valt de Dag van de Ondernemer op vrijdag 15 november. Wat maakt ondernemen nou zo leuk? We spraken Rick Geven, Kim Roefs, Yao Li en Nicky Verwijst, vier jonge ondernemer in Son en Breugel.

Ondernemers zorgen voor onze banen, een leefbare gemeente en sponsoren het verenigingsleven. Ze ondernemen voor eigen rekening en risico en nemen hun verantwoordelijkheid. Op de Dag van de Ondernemer wordt extra aandacht gevraagd voor alle ondernemers.

Redacteur: Sanne van de Sande
Fotograaf: Wil Feijen

Rick Geven
Rick Geven (24) is eigenaar en chef-kok van Restaurant 't Kleijn Geluck, waar hij op veertienjarige leeftijd al in de keuken werkte. "Het leuke is dat ik als ondernemer zelf de grote lijnen kan uitzetten," vertelt Rick. Zo moderniseerde hij vorig jaar het interieur en veranderde hij de manier van koken. Begin deze maand verscheen het restaurant wederom in de Lekker500, dé Nederlandse Restaurant Gids. Rick: "Het is een mooie bevestiging dat we, ondanks dat er veel is veranderd, nog steeds aan dezelfde maatstaven voldoen." Ondernemen in Son en Breugel vindt hij een uitdaging, hij moet zich echt bewijzen. Gelukkig heeft hij inmiddels het vertrouwen gewonnen en is het druk, voor reserveringen in het weekend is het aan te raden ruim op tijd te reserveren.

Kim Roefs
Kim Roefs (29) straalt als ze over haar kledingwinkel DOTT Fashion vertelt: "Ik kom uit een echt ondernemersgezin, ondernemen en doorpakken zit echt in me. Klanten zijn bij mij geen nummertje, iedereen ontvangt een hartelijk welkom en een eerlijk advies.'' Ze vindt het erg leuk om in haar winkel nieuwe mensen te leren kennen en ze door het hele dorp tegen te komen. Haar ambitie is om online te gaan met een webshop en met een eigen app, ook wil ze het assortiment graag uitbreiden met bijvoorbeeld kinderkleding. Ze hoopt wel dat de consument eerst lokaal winkelt zodat haar dromen, en die van andere ondernemers in Son en Breugel, verwezenlijkt kunnen worden.

Yao Li
Yao Li (28) is franchisenemer van Big Bread Kitchen. Hij is geboren in China en kwam op zeventien jarige leeftijd naar Nederland. Daar leerde hij de kneepjes van het ondernemerschap van zijn ouders, die een cafetaria runden. Inmiddels hebben ze het cafetaria verkocht en helpen ze Yao in de zaak. Yao: "Horeca zit in mijn bloed, ik vind het leuk om met de klanten, het personeel en de verse producten bezig te zijn." Van heinde en verre komen de mensen voor zijn High Friet actie, waarbij men onbeperkt friet kan eten. Toch weten de mensen in Son en Breugel Big Bread Kitchen nog niet echt te vinden. "Daarom bezorgen we sinds vorige week thuis, we hopen daarmee een jonge doelgroep te bereiken," aldus Yao.

Nicky van der Wijst
Sinds de verbouwing van Bloemsierkunst Le Soleil ziet Nicky van der Wijst (22) haar klandizie toenemen, ook zijn haar tien kerstworkshops volledig uitverkocht. Nicky: "Het leuke aan ondernemen vind ik dat ik mijn eigen ding kan doen en dat ik mijn creativiteit in de bloemen kwijt kan. Het is super leuk dit in Son en Breugel te doen vanwege het fijne contact met de klanten." Het maken van rouwwerk is echt haar passie. "Ik hou van groot werk en grafwerk is heel persoonlijk en dankbaar," legt Nicky uit. In de toekomst wil ze graag meer rouwwerk maken. Ook wordt de werkruimte achter de winkel verbouwd en wordt haar website volgend jaar vernieuwd.

Kim Roefs
Yao Li
Nicky van der Wijst