Afbeelding
Foto: ©gemeente Son en Breugel

Slowlane in Son en Breugel stimuleert fietsgebruik

Son en Breugel is onderdeel van een 32 kilometer lang fietspad, dat economische toplocaties in de regio op de snelste en meest milieuvriendelijke met elkaar verbindt. Het gaat hierbij om een vier meter breed fietspad in rood asfalt en een eenduidige en hoogwaardige uitstraling.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het moet een vrij liggend fietspad in het groen worden, dat voor een deel parallel loopt aan de snelwegen (de 'fastlane'). Het fietspad (de 'slowlane') verbindt bedrijventerreinen en campussen, zoals het ASML, Flight Forum, de Brainport Innovatie Campus, Ekkersrijt en de High Tech Campus Eindhoven en Philips. De route voert naast de economische toplocaties ook door mooie natuur. De slowlane is een project dat in het kader van 'Brainport Avenue wordt uitgevoerd. Brainport Avenue betreft een gebiedsontwikkeling waarvoor het Rijk een bijdrage van vijfenzestig miljoen euro heeft gedaan.

Het eerste gedeelte van de slowlane, op grondgebied van Son en Breugel, langs Ekkersweijer tot de Verlengde Huizingaweg, werd in 2017 afgerond. Hierbij vielen de kosten (€ 107.551,00) lager uit dan begroot. Dit bedrag is teruggevloeid naar de reserve 'infrastructurele werken Ekkersrijt'. Nu is het tijd voor de tweede fase van de uitbreiding van de slowlane in Son en Breugel. De gemeente heeft echter besloten zowel fase twee als drie (de laatste fase) in één keer uit te voeren. De kosten vallen echter hoger uit dan begroot, vooral door de gestegen materiaalkosten. Maar dit kan door het overgebleven bedrag van fase één worden opgevangen.

De werkzaamheden staan gepland direct na de carnavalsweken in 2020. Dit om te voorkomen dat het werk onderbroken wordt door vorst of onwerkbaar weer, waardoor aangelande bedrijven gedupeerd kunnen raken.

De slowlane moet een belangrijke schakel worden in het wegennetwerk en concreet bijdragen aan een betere en meer fietsveilige bereikbaarheid tussen woon- en werkgebieden.