Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Handhaving en toezicht een probleem in Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel staat al een jaar onder toezicht van de provincie Noord-Brabant. Dit is het gevolg van het feit dat de gemeente niet aan de kwaliteitscriteria voldoet op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving. Dit alles heeft te maken met de onderbezetting op de afdeling vergunningen, toezicht en handhaving (VTH). Son en Breugel presteert op dit gebied het slechtste van alle gemeenten in Noord-Brabant.

Redacteur: Adrie Neervoort

Sinds 2013 controleert de provincie op de VTH-taken van gemeenten. Dit is voor het eerst dat de provincie naar aanleiding van de controle dreigt om in te grijpen bij een gemeente. Volgens een artikel in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 22 november zou burgemeester Hans Gaillard al voor de zomervakantie een brief hebben ontvangen van de provincie. In deze brief staat een aantal ultimatums vermeld. De inhoud zou niet gedeeld zijn met de gemeenteraadsleden, zodat zij niet op de hoogte waren van deze problemen. Wel heeft Gaillard aan de raadsleden laten weten dat Son en Breugel op het terrein van vergunningverlening, toezicht en handhaving een van de slechtst presterende gemeenten is in de provincie.

Reactie op brief
Deze mededeling was blijkbaar geen reden voor de raadsleden om door te vragen. Afgelopen week ontvingen zij echter een kopie van een brief die de burgemeester eind oktober al naar de provincie verstuurde. Deze brief is een reactie op de aangekondigde maatregelen van de provincie. Dit verbaasde de raadsleden. Zij voelen zich niet juist geïnformeerd en willen dat burgemeester Hans Gaillard daarover verantwoording aflegt.

Probleem oplossen
De gemeente wil inhoudelijk niet ingaan op de brief. Zij laten in een reactie weten dat de onderbezetting van drie fulltime functies mede is veroorzaakt doordat de provincie Nuenen in 2017 wilde dwingen om te fuseren. Daardoor ontstond er onduidelijkheid over de gezamenlijke aanpak en uitvoering van veiligheid, toezicht en handhaving. Er zijn inmiddels stappen ondernomen om het probleem op te lossen. Dit is ook zichtbaar in de begroting van 2020 – 2023.

Meer taken
De gemeente kampt al langer met de personele bezetting en niet alleen op de genoemde afdeling. De onderbezetting wordt nu grotendeels opgevangen door het uitbesteden van de werkzaamheden. De gemeenten krijgen er steeds meer taken bij en dit lijkt de gemeente Son en Breugel op te gaan breken. Het ambtelijk apparaat kan het werk niet meer aan. Het is niet duidelijk of de gemeente te laat heeft geanticipeerd op de nieuwe taken en de daarbij behorende bezetting. Dat het probleem groter is dan één afdeling, is wel duidelijk. De onderbezetting is structureel op veel afdelingen bij de gemeente.