Afbeelding
Foto: Paul H.M. Keizer

Jubileumconcert 'Ode aan de vreugde'

Eindhoven - Dit jaar viert Symfonieorkest Eindhoven zijn vijftigjarig jubileum en het orkest sluit het jubileumjaar af met een feestelijk en magistraal programma, samen met het Philips' Philharmonisch Koor en vier gerenommeerde vocale solisten. Het jubileumconcert wordt gehouden op zondag 15 december om 14.15 uur in het Muziekgebouw in Eindhoven.

Symfonieorkest Eindhoven heeft in de afgelopen decennia zijn eigen unieke plek in het Eindhovense muzikale landschap weten te veroveren. Naast de drie jaarlijkse vaste concerten verleent het orkest ook regelmatig zijn medewerking aan concerten van muziekgezelschappen en koren in de regio. Symfonieorkest Eindhoven werd in 1969 opgericht als Orkestvereniging Helikon: de naam verwees naar de bergtop waar de muzen zich ophielden en kunstenaars inspiratie vonden. De bezieling van de orkestleden is wat hen wekelijks samenbrengt, onder leiding van de ambitieuze Engelse dirigent Quentin Clare. Het orkest telt circa 65 vaste leden uit de regio Eindhoven; de meeste leden van het orkest zijn gevorderd amateur, een aantal heeft een muziekvakopleiding genoten.

Samenwerking
Voor dit prestigieuze concertprogramma heeft het orkest samenwerking gezocht met het Philips' Philharmonisch Koor, welbekend in deze regio. Het Philips' Philharmonisch Koor, onder leiding van dirigent Béni Csillag, telt circa 70 goed geschoolde en enthousiaste zangers en richt zich op de grotere koorwerken.

Muzikaal hoogtepunt
De vreugde voor het samen musiceren staat in dit concert centraal, met als hoogtepunt Beethoven's negende symfonie met de prachtige koorfinale Ode an die Freude. Hoewel Beethoven toen hij deze symfonie schreef al helemaal doof was, geldt de negende symfonie als een muzikaal hoogtepunt in de klas

Wijzigingen opslaan

sieke muziek. In de opmaat van het 'Beethoven jaar' in 2020 is zijn muziek na 250 jaar nog altijd springlevend en geliefd.

Solisten
Daarnaast zullen orkest en koor 'Gloria' van de Franse componist Poulenc uitvoeren, enerzijds magistraal en machtig, anderzijds komisch en opgewekt van toon. Als solisten treden voor u op Jeanette van Schaik (sopraan), Sophia Patsi (alt), David Watkin-Holmes (tenor) en Martijn Sanders (bas). Het geheel staat onder leiding van de maestro van Symfonieorkest Eindhoven, Quentin Clare.

Toegangskaarten
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Muziekgebouw Eindhoven en via de leden van Symfonieorkest Eindhoven en het Philips' Philharmonisch Koor. De toegangsprijs bedraagt € 25,00 per persoon, inclusief pauzedrankje. Voor studenten en jongeren tot 18 jaar geldt een gereduceerde prijs van € 12,50.

Kijk voor meer informatie op: www.symfonieorkesteindhoven.nl of www.philipskoor.nl.