Expositie 'De verwoesting van Best'

Best - In het kader van 75 jaar bevrijding van Best houdt erfgoedvereniging Dye van Best een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het is de laatste tentoonstelling in het kader van 200 jaar Best in een reeks van elf. De nadruk zal liggen op de gebeurtenissen in Best.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Enkele van onze dorpsgenoten waren betrokken, omdat zij opgeroepen waren als dienstplichtig militair. Met hun sobere bewapening werden zij overlopen door de goed uitgeruste en getrainde Duitse troepen. Bernard Beekmans en Johannes Koppens sneuvelden, wat een grote impact had in het dorp, dat destijds zo'n 5.000 inwoners telde, voornamelijk eenvoudige handwerklieden en keuterboertjes.

Tot de luchtlandingen op 17 september 1944 kabbelde het leven voort. In Best gebeurde er relatief weinig bijzonders. Ludovicus Groffen werd door de Duitse bezettingsmacht benoemd tot burgemeester en bleef tot eind september '44 in functie. Bij de gevechten door de 101e Airborne Divisie en de daaropvolgende Schotse Divisies kreeg Best de volle laag. De bevolking was gevlucht en kwam in oktober en november terug in een grotendeels verwoest dorp. Tachtig procent van de gebouwen was beschadigd of geheel verwoest.

De expositie van Dye toont beelden van zowel de oorlog als de bevrijding en is vanaf 3 december de hele maand, tijdens de openingstijden van de bibliotheek te zien.