Veel belangstelling voor de documentaire Luister hoor us hier
Veel belangstelling voor de documentaire Luister hoor us hier Foto: Wil Feijen

Giggut!? nog na 15 jaar?

Driehonderd muziekliefhebbers hebben zaterdag 14 december in het Vestzaktheater antwoord gekregen op de vraag of ons dorp nog een beetje Rock & Roll is door het bekijken van een documentairefilm. Eens in de twee jaar vindt het muziekfestival Ons Dorp Live plaats in Son en Breugel. Op diverse podia in het centrum treden lokale bands op. Vorig jaar waren dit maar liefst 25 bands, verdeeld over zeven locaties.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

De formule is helder: van iedere band moet minimaal één bandlid afkomstig zijn uit onze gemeente om te mogen spelen. Organisator Giggut!? Events heeft recentelijk de film hierover gemonteerd en de feestelijke première vond zaterdag de 14e plaats in het Vestzaktheater. Deze documentaire met de titel 'Luister hoor us hier' geeft een uniek kijkje in de geschiedenis van een bijzonder initiatief, vanaf het prille ontstaan van de Sonse coverband Giggut!? in 2004 tot aan de opwarmer voor komend jaar. In december 2020 barst namelijk de achtste editie van Ons Dorp Live weer los in de kroegen en feestzalen in Son en Breugel.

Saamhorigheid
Het beeld dat vooral in de film naar voren komt, is de saamhorigheid onder de kleine vriendengroep, die destijds in het café slechts een gek en spontaan idee had. Door met z'n allen jarenlang de schouders eronder te zetten is dat rare idee nu uitgegroeid tot een groots tweejaarlijks evenement. De muziek verbindt en verbroedert onze (oude) jongeren binnen de gemeente. Documentairemaker Nens Kok vertelt: "Hoewel boegbeeld Hans Teulings als kartrekker haast onvervangbaar lijkt, is met name de inzet en toewijding van ieder teamlid van Giggut!? Events bijzonder. Allen verdienen ze een lintje voor het vele harde werk achter de schermen."

Steun in de rug
Burgemeester Hans Galliard is in de documentaire erg duidelijk in het belang van dit evenement: "Wat je merkt door de jaren heen is dat er ook mensen van buiten komen, omdat het heel gezellig en ongedwongen is. Het is een soort muzikale kroegentocht van café naar café", aldus de burgervader. Als muziekliefhebber is hij de ideale steun in de rug voor de organisatie.

Uitsmijter van de avond
Terugkomend op de vraag of Son en Breugel nog een beetje Rock & Roll is, kan deze redacteur kort zijn. Aansluitend aan het welkomstdrankje en de leuke documentaire betrad een oude bekende het podium. Zover bekend heeft de Breugelse 50's Rock 'n' Rollband 'Crazy Cadillac' vele edities van Ons Dorp Live mogen meemaken. Ook nu vormde deze band de terechte uitsmijter van de avond; enorm swingend en super origineel wisten ze het publiek op te zwepen. Geholpen door schuimende glazen met blauwe opdruk uit Lieshout ging het publiek duidelijk uit zijn bol. Jong, oud, grijs of kaal, de voetjes kwamen moeiteloos van de vloer op old school-klassiekers uit de film Grease en nummers van Elvis. Na middernacht, tijdens de vierde en laatste set, was het feest compleet met een vijftal spontane gastoptredens.

Muzikaal bindmiddel
Aangespoord door de fantastische band werd het publiek verder opgezweept door de zangers Aris Weel en Erik Knottnerus. Ook de zangeressen Eva Wiselius en Bertine van de Boom wisten dit muzikale hoogtepunt kundig op te bouwen. Carel Sarton is de laatste inspringer die de zaal uiteindelijk platkrijgt. Eén voor één hebben deze lokale artiesten door de jaren hun steentje bijgedragen aan Ons Dorp Live en dit festival gemaakt tot een muzikaal bindmiddel voor dit mooi Son en Breugel.

Kijk voor de foto's op: www.mooisonenbreugel.nl.

Er werd volop gedanst na afloop