Sean van de Ven (l) overhandigd het boek aan Sjef den Uijl van de Heemkundekring
Sean van de Ven (l) overhandigd het boek aan Sjef den Uijl van de Heemkundekring Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

22-jarige publiceert boek over Sonse voorouders

Sean van de Ven, een 22-jarige student geneeskunde, heeft donderdag 2 januari een exemplaar van zijn boek 'Stamboek Van de Ven' met als ondertitel 'op 't Vossenhol' overhandigd aan Sjef den Uijl, voorzitter van de Heemkundekring Son en Breugel.

Sean is sinds begin 2013 bezig geweest met zijn onderzoek naar de familie Van de Ven in Son. Hij werd geïnteresseerd voor de geschiedenis door een verre verwant, dr.ir. Cornelis J.M. van de Ven (1942) uit Eindhoven, die in 2017 een boek publiceerde over het geslacht Van de Ven uit Son, waartoe ook de tak van Sean behoort. Sean van de Ven heeft een groot deel van de informatie over zijn tak van het geslacht Van de Ven aangeleverd voor het in 2017 uitgekomen boek van dr.ir. Cornelis van de Ven.

Omdat hij door de jaren heen heel veel meer heeft verzameld over zijn tak, besloot hij in 2017 tot het schrijven van een eigen boek, specifiek over zijn tak van het geslacht. Hiervoor interviewde hij vele familieleden en anderen en raadpleegde hij vele archieven in het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Dit alles naast zijn middelbare school en later naast zijn studie fiscale economie in Maastricht. Inmiddels is Sean geswitcht naar de studie geneeskunde in Nijmegen.

Zijn boek gaat over zijn tak van het Sonse geslacht Van de Ven en beslaat de periode van 1700 tot heden. Zijn tak verhuisde rond 1730 vanaf Wolfswinkel naar Den Heuvel en 't Vossenhol ten zuiden van het dorp Son, en bloeide daar uit tot een familie van herenboeren die rond 1900 maar liefst acht boerderijen en een boerderijhuis in de gemeente Son en Breugel bezat. Bijna 250 jaar verbleef deze tak Van de Ven op 't Vossenhol, vandaar de ondertitel van het boek. Ze bracht onder andere een burgemeester van Son en Breugel voort, namelijk Antonius Christophorus van de Ven (1867-1934).

"Mijn tak van de familie is nog best groot, maar slechts weinigen van ons dragen de naam. Dat komt doordat mijn opa veel zusters had. Mijn drie neven en ik zijn de enige jonge mannelijke nakomelingen uit mijn tak die nu nog de naam Van de Ven dragen. De dichtstbijzijnde andere tak is rond 1700 afgesplitst van de mijne. Die tak heeft veel Brabantse burgemeesters voortgebracht. Ook actrice Monique van de Ven (1952) stamt uit die tak," aldus Sean van de Ven.