Op de voorgrond hebben Maurice Peeters en Thijs Wijnakker namens SonenBreugelVerbindt de prijs in ontvangst genomen
Op de voorgrond hebben Maurice Peeters en Thijs Wijnakker namens SonenBreugelVerbindt de prijs in ontvangst genomen Foto: Wil Feijen

Een kijkje achter de schermen

SonenBreugelVerbindt wint Duurzaamheidsprijs

Tijdens de jaarlijkse oliebollenparty vond op oudejaarsdag voor het eerst de prijsuitreiking plaats van de Duurzaamheidsprijs 2019. De gemeente Son en Breugel heeft deze prijs ingesteld omdat zij een klimaat neutrale en schone gemeenschap wil worden zonder CO2-uitstoot. Deze ambitie is alleen haalbaar met medewerking van alle inwoners en organisaties.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

SonenBreugelVerbindt kwam als winnaar uit de bus en ontving de 'Frans Zaalbokaal' voor het organiseren van de Dag van de Duurzaamheid voor basisscholen. Op 10 mei 2019 ontvingen 490 leerlingen van drie basisscholen een lesdag over duurzaamheid. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Gaillard. Aan de prijs is een geldbedrag gekoppeld van vijftiendhonderd euro die de winnaar mag besteden aan een nieuw duurzaamheidsdoel.

Groen is wat we doen

"We zijn hartstikke trots", aldus medeorganisator Thijs Wijnakker. Hij en zijn collega's Jan Frans Brouwers, Maurice Peters en Boudewijn Ross geven een toelichting op het ontstaan van het project Duurzaamheid. "SonenBreugelVerbindt is een burgerinitiatief van en voor de inwoners", vertelt Jan Frans. "We staan los van de gemeente en proberen onder andere burgers, buurtcommissies en organisaties te ondersteunen door hun initiatieven te verbinden en de krachten te bundelen. We wilden een project dat aansloot bij de slogan 'Wat we doen is groen' van de gemeente, omdat duurzaamheid een thema is wat ons allemaal aangaat."

Kinderen voeden ouders op

Thijs vervolgt: "We hebben zitten brainstormen in onze werkgroep en al gauw kwamen we uit bij de jeugd als startpunt, omdat zij als nieuwe generatie duurzaamheid als normale levenswijze moet vormgeven. In onze jeugd was energieverbruik goedkoop, je had een kleine as-emmer, nam vaak je eigen pan of tas mee en krantenpapier was het inpakmateriaal. Tegenwoordig lijkt alles in plastic te zijn verpakt en komen we om in ons eigen afval." Boudewijn vult hem aan: "We kwamen in de werkgroep toen uit op de volgende doelstelling. 'Het op jonge leeftijd de scholieren bewust maken van begrippen en onderwerpen als het scheiden van afval, het zorgen voor insecten en planten, het werken aan een schoon milieu en het gebruik van groene energie zoals zon en wind." Jan Frans: "Bovendien voeden kinderen hun ouders op en claimen een ander gedrag."

Veelzijdig onderwerp
"We hebben toen alle basisscholen benaderd en waren blij dat er drie scholen mee wilde doen. Achteraf gezien maar goed ook, want het was een gigantische klus om alle eindjes aan elkaar te knopen," vertelt Thijs. We waren blij dat onze partner het Summa Collega ons hielp door een klas met leerlingen beschikbaar te stellen om te helpen op de scholen. Leerlingen van de Harlekijn, De Regenboog en De Ruimte volgden deze dag een speciaal ontwikkelt programma. Voor de onderbouw ging het over afval scheiden en de plastic soep in onze oceanen. De middenbouw ging aan de slag met het maken van een krantenpagina over dit onderwerp voor DeMooiSonenBreugelKrant. Voor de bovenbouw waren er vier workshops over dit thema in het Vestzaktheater.

Dank je wel
Het geldbedrag dat bij de prijs hoort wordt duurzaam besteed door de werkgroep. "We willen graag iedereen bedanken die meegewerkt hebben aan deze dag", sluiten Thijs, Jan Frans, Maurice en Boudewijn af.

Wil je meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid, kijk dan eens op info@sonenbreugelverbindt.nl.