Provincie waarschuwt Son en Breugel opnieuw

De gemeente Son en Breugel heeft volgens de provincie Noord-Brabant een groter tekort dan de één miljoen die de gemeente in de begroting zet. De ingediende begroting is voor de provincie aanleiding om te dreigen met een wijziging van toezicht door dezelfde provincie. Een gevolg daarvan kan zijn dat de gemeente minder zelfstandig zal kunnen handelen, dit omdat de provincie op een aantal posities eindverantwoordelijk wordt.

Redacteur: Adrie Neervoort

Dit blijkt uit een brief die de provincie Noord-Brabant heeft gestuurd aan het college en zijn raadsleden. Daarin laat zij weten dat zij de ingediende begroting nauwelijks structureel sluitend vindt. Dit is een andere conclusie dan het college zelf heeft over de begroting.

In de ingediende begroting 2020 van de gemeente Son en Breugel staat dat er 50.000 euro zal worden bezuinigd op het sociaal domein. Deze bezuiniging loopt daarna verder op tot 300.000 euro vanaf het jaar 2023, maar hierbij ontbreekt volgens de provincie de concrete onderbouwing. Het is daarom geen reële structurele bezuiniging en dit bedrag komt weer als negatief saldo terug op de begroting.

Ook een uitgavenpost van 12.600 euro voor weginspecties die om de twee jaar uitgevoerd moeten worden en die bij incidentele uitgaven staat, kan echt niet volgens de provincie. Het is gewoon een structurele post, want het komt om de twee jaar terug en mag dus niet als incidenteel worden geoormerkt.

De provincie wil voor het jaar 2020 alsnog een onderbouwing van de ramingen in de begroting voor dat jaar. 'Als de dekkingsmaatregelen onvoldoende onderbouwd zijn of indien zij een jaar vooruit worden geschoven, kunnen wij vraagtekens plaatsen bij de realiteit van de ramingen in het meerjarenperspectief. Dit kan gevolgen hebben voor de vorm van toezicht voor het begrotingsjaar 2021', is in de brief te lezen.

Eerder hadden de oppositiepartijen, met name Dorpsbelang en de VVD, al grote twijfels over de onderbouwing van de genoemde bezuinigingen in de begroting. Kees Vortman (VVD) was van mening dat de begroting liet zien dat de gemeente Son en Breugel structureel financieel in zwaar weer was terechtgekomen en dat dit de komende jaren zo blijft. Kees: "Iedereen die zegt dat wij er nu financieel goed voorstaan, heeft of een erg roze bril op of een hele-korte-termijn-pet."

Jelle de Jong (Dorpsvisie) deelde de zorg wel, maar zag er een uitdaging in: "Er zijn inderdaad grote zorgen als het om de begroting gaat, maar er is geen sprake van een financiële storm. We moeten wel aan de slag met elkaar."

Uiteindelijk vonden de coalitiepartijen (de meerderheid) de onderbouwing echter voldoende en gaven een akkoord voor de begroting. De provincie geeft nu een duidelijke waarschuwing af over de ingediende en door de gemeente Son en Breugel goedgekeurde begroting.

Het is de tweede waarschuwing dit jaar die de gemeente Son en Breugel van de provincie krijgt. Eerder was er al een waarschuwing over het beleidsplan van vergunningverlening, toezicht en handhaving.