Eerste indruk is belangrijk

De eerste indruk is vaak belangrijk, zeker bij een sollicitatiegesprek. In dit gesprek is de indruk die je achterlaat van belang voor het vervolg.

Wat doe je wel en wat niet tijdens je sollicitatiegesprek. Het zijn vaak logische dingen. Voor de zekerheid worden ze hieronder nog even op een rijtje gezet.
- Kom niet te laat. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, bied dan je excuses aan en bedank je gesprekspartners voor het wachten. Geef anderen niet de schuld van je te laat komen.

- Wees beleefd. Vanaf het begin, dus ook tegen de receptioniste en andere personen die je spreekt tijdens je gesprek.

- Zet je telefoon uit, zet hem ook niet op trilstand. Je wilt toch niet gestoord worden in dit belangrijke gesprek

- Stel je netjes voor, spreek duidelijk en zorg ervoor dat je goed te verstaan ben.

- Geef een stevige handdruk.

- Ga niet als eerste zitten, maar wacht tot de gesprekspartner je hiervoor uitnodigt.

- Houding is ook belangrijk, zorg dat je rechtop zit en probeer je te ontspannen. Maak tijdens het gesprek oogcontact en wissel dit af met de eventuele andere gesprekspartners die bij het gesprek aanwezig zijn.

- Ga vooral niet met je armen over elkaar en of gekruiste benen zitten, ook niet per ongeluk. Dit geeft een defensieve indruk.

- Praat rustig en duidelijk, zodat je goed te verstaan bent en ontspannen overkomt. Begin vooral niet met tutoyeren. Spreek je gesprekspartners aan met 'u' tenzij zij het anders aangeven.

- Neem een rustmoment na een gestelde vraag. Dit verhoogt de aandacht die je reactie krijgt van de vraagsteller. Laat je gesprekspartners hun verhaal afmaken en wacht netjes op jouw beurt met antwoord geven.

- Bedank aan het einde van het gesprek de gesprekpartners voor het gesprek en hun tijd en geef een handdruk bij het weggaan.

Veel succes tijdens je sollicitatiegesprek!