Afbeelding
Foto: Ron van der Kolk

Overlast voorkomen begint bij goed stoken

Winterse vuurtjes stoken: voorkom overlast

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Gezellig en behaaglijk, die knetterende vlammetjes, vinden veel mensen. Zij staan er misschien niet bij stil dat de rook van hun vuurtje voor overlast kan zorgen. Niet iedereen houdt van de rokerige houtgeur, die je tot wel 700 meter ver kunt ruiken. Hout stoken is slecht voor het milieu, het veroorzaakt niet alleen geuroverlast, maar ook het schadelijke fijnstof.

Schone rook bestaat niet. Voor mensen met astma of andere longziekten is houtrook ronduit slecht. Maar ook voor de gezondheid van de houtstokers is het belangrijk om goed te stoken. Met een paar slimme stooktips is rookoverlast vaak eenvoudig te voorkomen. Zo blijven de relaties tussen buren goed en kunnen bezitters van een haard of kachel toch genieten van hun vuurtje in huis.

Wist u dat:
- Ruim 1 op de 10 Nederlanders last heeft van de geur van gestookt hout?
- Veel mensen schadelijke gezondheidseffecten oplopen door houtrook en fijnstof? Zoals klachten aan hart en bloedvaten, luchtwegen en stress door langdurige geuroverlast.
- Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
- Het verboden is om afval of bewerkt hout te verbranden?
- Als u goed en niet te vaak stookt, de buurt er meestal geen last van heeft?

Tien schone stooktips
1. Stook op een hoge temperatuur. Dan verbrandt het hout volledig. Bij lage temperaturen gebeurt dat niet en ontstaan veel meer schadelijke rookgassen.
2. Stook niet elke dag en niet langer dan 4 uur per dag. Daarmee beperkt u de mogelijke overlast.
3. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer. Zet de klep van uw schoorsteen helemaal open. Vergeet niet de klep weer te sluiten als het vuur uit is, anders komt er veel kou naar binnen.
4. Kies alleen voor kurkdroog hout. U herkent dit aan scheuren en loszittende schors.
5. Maak uw houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes, nooit met vloeibare stoffen als spiritus.
6. Zorg voor een goede rookafvoer die past bij uw haard of kachel. Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
7. Steek de haard of kachel niet aan bij mist of windstil weer: rookgassen blijven in en om uw huis hangen.
8. Ventileer de kamer goed met veel frisse lucht, zowel tijdens als na het stoken.
9. Controleer regelmatig of u goed stookt: dan is de rook uit uw schoorsteen kleurloos. De vlam in uw houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.
10. Laat het houtvuur vanzelf uitbranden. Als u het vuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout onvolledig (zie tip 1).

Wat te doen bij overlast?
Heeft u regelmatig last van de rook uit de schoorsteen van uw buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. In dit stappenplan leest u wat u kunt doen.

1. Waar komt de rook vandaan?
Stel eerst vast of de houtrook van één of meerdere buren komt. Staat het huis dichtbij of verderop? Als er meer mensen overlast ervaren, kunt u samen stappen ondernemen.

2. Overleg met de houtstokers
Misschien zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. En wijs op de stooktips, waarmee zij de overlast kunnen beperken.

3. Houd een (foto)logboekje bij
Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan twee of drie weken lang wanneer u precies last heeft van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal.

4. Praat opnieuw met de houtstokende buren
Misschien raken ze overtuigd door uw nieuwe informatie. Zo niet, vraag dan om bemiddeling aan de wijkagent of buurtbemiddeling.

5. Lukt het nog niet
Dien dan – met de verzamelde informatie – een klacht in bij de GGD of een handhavingsverzoek bij uw gemeente. Als u niet tevreden bent over de reactie van de gemeente, stap dan naar een Juridisch Loket, de Rechtswinkel of Stichting Houtrookvrij voor advies en informatie.

Heeft iemand in uw buurt klachten over uw haard of kachel? Overleg dan samen wat de overlast precies is en wat u eraan kunt doen. Houd een logboekje bij, waarin u opschrijft op welke dagen u stookt, hoe lang en bij welk weer. Zo kunt u de oorzaak makkelijker vinden.

Meer weten?
Deze informatie over goed stoken wordt u aangeboden door de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, voor informatie over energie en milieu in het dagelijks leven.

Op de website milieucentraal.nl/houtkachel vindt u nog meer informatie over het gebruik van de open haard en het omgaan met overlast van de open haard.