Dementie en rijvaardigheid in Alzheimer Café B.O.S

Best/ Oirschot – In het Alzheimer Café B.O.S. (Best, Oirschot, Son en Breugel) wordt woensdag 26 februari vanaf 19.30 uur een thema-avond gehouden. Dit keer staat 'Dementie en rijvaardigheid' op het programma.

Dementie kan al in een vroeg stadium worden aangetoond, daarom mag je na de diagnose het rijbewijs soms nog een tijdje behouden. Een voorwaarde daarvoor is wel dat je de diagnose dementie aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) doorgeeft. Zodra je de diagnose dementie krijgt, ben je in principe onbevoegd om auto te rijden. Maar in geval van 'zeer lichte of lichte' dementie kun je een speciale rijtest afleggen bij het CBR. Wanneer je daarvoor slaagt, krijg je een Verklaring van Geschiktheid en daarmee kun je een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit nieuwe rijbewijs is dan een jaar geldig.

Hoe gaat nu precies zo`n keuringsprocedure? Hoe wordt de rijgeschiktheid dan beoordeeld? Ben je verplicht om de diagnose te melden? Wat gebeurt er als je dat niet doet en gewoon blijft rijden? En als iemand toch blijft rijden, terwijl dit niet meer verantwoord is, wat doe je dan? Over al deze en andere vragen gaan ze deze avond in gesprek met een deskundige, neuroloog Paul Dellemijn. Hij doet voor het CBR de medische keuring bij dementie.

Het Alzheimer Café B.O.S., Zalencentrum `t Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot is gratis toegankelijk en bij binnenkomst wordt u getrakteerd op een kopje koffie of thee. In de pauze bestaat de mogelijkheid boeken van het Alzheimer Café B.O.S. te bekijken en (gratis te lenen. Ook liggen er folders en brochures over dementie.

Voor inlichtingen: Jan Verbeek, Best (06-41546859), Diny Nooijen, Son en Breugel, (0499-473708) of Francien Dekkers, Oirschot (06-16677830). Zie voor meer informatie over alle Alzheimer Cafés in de regio de website van Alzheimer Nederland, regio Zuidoost Brabant.