Een van de acts tijdens de Stuiterbal-zittingsmiddag
Een van de acts tijdens de Stuiterbal-zittingsmiddag Foto: Wil Feijen

Carnaval 2020 was zeer bijzonder

Tijdens de sleuteloverdracht op zaterdag 22 februari kwam de officiële mededeling dat de carnavalsoptocht in Son en Breugel op zondag 23 februari niet doorging. De optocht werd verplaatst naar dinsdag 25 februari.

Een moeilijke beslissing die in goed overleg werd gemaakt met alle betrokken organisaties. Oorzaak was de zeer slechte weersvoorspelling voor zondag 23 februari. Hierdoor werden in de gehele regio diverse optochten aangepast, geannuleerd of verplaatst.

Na het verwerken van de teleurstelling stonden diverse verenigingen en groepen op die betrokken waren bij de optocht als deelnemer of organisatie. Ze vonden dat er een alternatief moest komen voor het verplaatsen van de optocht. In minder dan 24 uur was er een programma, een locatie, posters gemaakt en heel veel medewerking geregeld voor ‘De Stuiterbal-zittingsmiddag’. Een feest moest het worden in de carnavalstent als alternatief voor het wegvallen van de optocht en het feest eromheen.

Veel verenigingen, organisaties en inwoners van Son en Breugel hebben laten zien hoe zij omgaan met tegenslag. Dit was eerder al een keer het geval tijdens carnaval in 2008. In februari van dat jaar was ook de weerbaarheid van de inwoners van Son en Breugel goed zichtbaar. Na het instorten van de carnavalstent op het Kerkplein, door een grote hoeveelheid sneeuw die van de kerktoren op de tent viel, werd er binnen een dag de tent weer in zijn geheel opgebouwd. Eigenlijk een onmogelijke taak, maar door de medewerking en samenwerking van veel organisaties, verenigingen en vrijwilligers werd het onmogelijke mogelijk.

Carnaval verbroederd niet alleen, het laat ook zien dat samenwerking mooie resultaten oplevert. Wellicht moeten we die carnavalsgedachte wat vaker op allerlei niveaus het hele jaar bij ons dragen.

Het niet doorgaan van de optocht in Son en Breugel gebeurde slechts twee keer eerder. In 1970, door enorme sneeuwval, was er geen doorkomen aan. In 1972 ging de optocht ook niet door. Dit keer waren problemen binnen het bestuur van de organisatie die de optocht moest regelen de oorzaak.
Bron: Heemkundekring / Dora Cooijmans