Afbeelding
Foto: Ingezonden

Collega’s van Speciaal Onderwijsscholen te gast op Emiliusschool

Welcome, Witame, Laukiame, zo zijn maandag 2 maart twaalf buitenlandse gasten welkom geheten op de Emiliusschool in Son en Breugel. Deze week zijn collega’s van Speciaal Onderwijsscholen uit Engeland, Polen en Litouwen voor de tweede keer op bezoek.

De Emiliusschool is betrokken bij een zogenaamd Erasmus+ project. Een uitwisselingsproject van de Europese gemeenschap, waarbij ze leren van elkaars expertise. Per land zijn vier leerkrachten te gast. Een flinke club dus, die met een goed gevuld programma gaan ervaren hoe het onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen vormgegeven wordt.

November 2018 is het project gestart op de school in Engeland. Een delegatie van de Emiliusschool is daarnaartoe gegaan en vol goede ideeën en inzichten weer van teruggekomen. Wat ze er van leren? Speciaal onderwijs is geen onderwijs met vaste methodes en standaard leerlijnen. Dat soort onderwijs is maatwerk en vergt veel van de vakkundigheid en creativiteit van het personeel. Zien hoe andere scholen in andere landen onderwijs geven is een ‘open mind set’ en stimuleert het ‘out of the box’ denken. De Emiliusschool is al jaren betrokken bij dergelijke Europese projecten.

Naast de leerwinst is het ook een manier om aan teambuilding te doen. Een weekje op een andere locatie geeft ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Nog steeds wordt er nagepraat over de belevenissen, die met elkaar gedeeld zijn in andere landen. Er wordt dan ook naar gestreefd, om zoveel mogelijk personeelsleden een keer mee te laten draaien in een dergelijk project.

De Emiliusschool is een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen. De afgelopen jaren heeft de school zich steeds meer gespecialiseerd in het bieden van onderwijs aan leerlingen met zeer ernstige meervoudige beperkingen. Daar zijn eigen leerlijnen voor geschreven. Uniek in Nederland en waarschijnlijk in de hele wereld. Deze leerlijnen bieden de basis voor leerlingen, die eerder niet naar school konden gaan, omdat er voor hen geen ontwikkelingsperspectief gemaakt kon worden. Een en ander is weergegeven in het boek ‘Hun goed recht’ met de subtitel ‘Passend Onderwijs voor leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen’.