V.l.n.r.: Cor Verstappen, Rick van Aarle en Bram van 't Hof
V.l.n.r.: Cor Verstappen, Rick van Aarle en Bram van 't Hof Foto: Wil Feijen

Niet alles loopt volgens de planning

De vele regen en harde wind tijdens het carnavalsweekend gooiden roet in het eten. Storm Ellen zorgde ervoor dat de optocht twee dagen werd uitgesteld. Op woensdag na carnaval was het weer opnieuw spelbreker. Ditmaal kon door de sneeuwval het afval in het centrum niet opgeruimd worden en werd het twee dagen uitgesteld. Bram van ’t Hof, opzichter buitendienst, en Rick van Aarle, werfbeheerder, beiden van de gemeente Son en Breugel, blikken terug op deze hectische dagen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Het was echt alle zeilen bijzetten, zowel op carnavalszaterdag, -zondag en woensdag na carnaval”, begint Bram te vertellen. De vergunningen die nodig zijn voor de organisatie van een evenement zijn door de twee carnavalsverenigingen ruim van tevoren aangevraagd, ingediend en goedgekeurd. Hierop worden alle werkzaamheden aangepast. Bram: “Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Voor carnaval was alles ‘in kannen en kruiken’.” De dranghekken stonden op de juiste locaties, de afvalcontainers en kliko’s stonden op het Kerkplein en op het Oranjeveld en de bebording met omleidingen waren gemaakt en geplaatst.

Uitstel
En dan komt de melding dat de optocht twee dagen wordt uitgesteld. Rick: “Dat betekende dat alle bebording opgehaald moest worden en voorzien moest worden van nieuwe tekst. Een nieuw schema werd gemaakt voor het plaatsen van de dranghekken. Een aantal dranghekken die we bij de optocht nodig hadden, moesten tegelijkertijd bij de boerenbruiloft gebruikt worden. Met een beetje puzzelen is het gelukt.” Met man en macht is er achter de schermen door carnavalsvereniging De Krutjesrapers, jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers en de gemeente hard gewerkt om alles op tijd te regelen. Het publiek, carnavalsvierders en verkeersdeelnemers hebben hier niets van meegekregen.

Opruimen
Na de optocht werd meteen begonnen met het opruimen van het afval. Ook dit jaar vormde Cor Verstappen met zoon Bert weer ‘de bezemwagen’ van de carnavalsoptocht. “Al ruim 24 jaar hebben zij op zondag deze werkzaamheden verricht; dit jaar reden ze op dinsdag achter de optocht aan om het meeste afval meteen op te ruimen. Behalve het opruimen hebben zij ook de dranghekken opgehaald en verplaatst naar de locatie waar ze op dat moment nodig waren”, gaat Rick verder.

Eigen verantwoordelijkheid
Voor het opruimen van het afval in de carnavalstent op het Kerkplein is cv De Krutjesrapers verantwoordelijk, op het Oranjeveld jcv De Dommelsoppers en bij de cafés zijn dit de eigenaren. “Deze afspraken staan onder andere in de vergunning. Zij hebben zich hier ook goed aan gehouden”, aldus Bram. Daags na carnaval lag er nog genoeg afval op straat dat door carnavalsvierders was achtergelaten. Bram: “In de planning stond dat dit afval woensdag opgeruimd zou worden door de medewerkers van de buitendienst. Helaas lukte dit niet door de sneeuw. Onze ingehuurde veegwagens konden dit niet opruimen, vandaar dat deze klus twee dagen uitgesteld werd. Hoeveel afval er tijdens en na carnaval is opgehaald, is bij beide heren niet bekend. Doordat veel afval in de kliko’s in de tenten werd gedaan en dit meteen werd afgevoerd in de containers die buiten stonden, hebben we geen zicht op het aantal kilo’s. Maar het was wel veel!”, aldus Bram.

Schouders eronder
“Samen met onze collega’s van de buitendienst hebben we de schouders eronder gezet en hebben we ‘een tandje erbij gedaan’ om deze klus te klaren en we kijken terug op een fantastisch carnaval, ondanks het extra werk door de regen, wind en sneeuw”, sluit Rick af.

Afval op straat na carnaval (archieffoto)