Afbeelding
Foto:

Twee borduurmachines voor rehabilitatiecentrum

Harapan Jaya is een rehabilitatiecentrum in Pematang Siantar op Noord-Sumatra. De steun aan dit centrum is een van de speerpunten van de stichting Harapan. De doelgroep is de lichamelijk gehandicapten van Sumatra en de laatste jaren ook uit Bali en West-Timor. Vanaf 1981 zijn al meer dan 7.300 patiënten geholpen.

Jaarlijks komen artsen uit Nederland en België, orthopeden en plastisch chirurgen twee keer naar Pematang Siantar om daar in het ziekenhuis de meest uitlopende operaties te verrichten vanwege onder andere lipspleten, open gehemelte, brandwonden, O- en X-benen, klompvoeten, polio, hypospadie en aangeboren handafwijkingen. Zij doen dit geheel belangeloos. Na de operaties worden de patiënten opgenomen op Harapan Jaya waar een traject van revalidatie wordt gestart.

Voor de oudere patiënten is dat meestal beroepsonderwijs, belangrijk om bij terugkeer in de eigen woonomgeving voor zichzelf te kunnen zorgen bijvoorbeeld als naaister of kleermaker. Op de naaiafdeling worden kleding en uniformen gemaakt voor zowel het centrum als voor externen. In Indonesië wordt veel geborduurd. Een borduurmachine is een absolute noodzaak om hiermee het werk te bespoedigen, op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van naaien en borduren en om zo weinig mogelijk werk door derden te laten doen (kostenbesparend).

Er zijn twee machines nodig en de zusters van het centrum kunnen dat niet betalen. De totale kosten bedragen inclusief twee elektrische scharen 3.550 euro. Van twee anonieme fondsen zijn onlangs donaties ontvangen voor een totaalbedrag van 3.400 euro. De machines kunnen nu dus gekocht worden. Naaimachinehandelaar Joost van Rosendaal uit Best schonk eerder al één van de gevraagde elektrische scharen.

Afbeelding