Een thuisopdracht die door een van de kinderen van basisschool De Harlekijn is gemaakt
Een thuisopdracht die door een van de kinderen van basisschool De Harlekijn is gemaakt Foto: Ingezonden

Leerlingen volgen thuis hun schoollessen

Op iedere basisschool in Son en Breugel staan leerkrachten klaar om leerlingen op te vangen waarvan beide ouders werken in de vitale beroepen. Iedere school vult het op zijn eigen manier in, maar altijd in overleg met de ouders. Verder staan de leerkrachten klaar om online ondersteuning te geven aan hun leerlingen die thuis de lessen digitaal volgen.

Van de nood een deugd maken
Voor de leerkrachten, zorgassistenten, klassenassistenten, fysiotherapeuten en alle andere medewerkers die dagelijks klaarstaan voor de kinderen op De Emiliusschool, gelden deze en komende weken als gewone werkdagen. Directeur John van Dijen geeft aan dat het team op school kan werken of thuis, als ze maar actief voor school bezig zijn. Deze weken worden door het personeel veelal gebruikt om dingen te doen waar ze anders niet aan toe komen. “Van de nood een deugd maken. De medewerkers delen hun tijd nu op een andere manier in”, aldus de directeur. “Er is zelfs tijd om functioneringsgesprekken in te plannen.” Helaas is het voor het personeel niet mogelijk om de leerlingen op afstand te begeleiden. Dit komt nu op de schouders van de ouders en/of verzorgenden terecht.

Structuur, regelmaat en ritme
Maandag 16 maart is gebruikt om het digitale lesmateriaal voor te bereiden voor basisschool De Ruimte en naar de leerlingen te sturen. Directeur Michiel van Dijck laat weten dat de ouders ook adviezen en richtlijnen krijgen hoe zij de komende weken hun kind kunnen helpen en begeleiden. Michiel: “Leerlingen zijn gebaat bij structuur, regelmaat en ritme. Het is niet de bedoeling dat ze deze tijd gaan gebruiken om vakantie te vieren, alhoewel een spelletje spelen op zijn tijd niet erg is.”

Online coachen
Onder de leraren van De Krommen Hoek zijn de taken verdeeld. Per dagdeel worden leerkrachten ingezet om leerlingen online te coachen en om leerlingen op te vangen. Sandra Buys, directeur van De Krommen Hoek, laat weten dat het lesprogramma voor de leerlingen maandag via e-mail naar de ouders is gestuurd. “De lesprogramma’s zijn per groep opgesteld. De kinderen kunnen ermee aan de slag”, aldus Sandra.

Tekenen, knutselen en lezen
Bij het digitale lespakket die de ouders en leerlingen van De Harlekijn maandag 16 maart ontvingen, zat bij één groep nog een extra leuke verrassing. Eén van de leerkrachten heeft voor haar eigen groep een filmpje gemaakt. Lidwien Storimans, directeur van de school, vertelt: “Onze leerlingen hebben een rooster ontvangen met alle vakken. Behalve digitaal lesmateriaal zitten er ook andere opdrachten bij. Denk hierbij aan teken- en knutselopdrachten, maar er is in het rooster ook tijd ingeruimd voor het lezen van een boek. Dit gebeurt ook op een gewone lesdag op school en daarom is het belangrijk dat hier ook aandacht aan wordt besteed."

Dag- en weektaken
Leerlingen van De Bloktempel hebben dinsdag de digitale leermiddelen thuisgestuurd gekregen. Het team heeft week- en dagtaken voor hen gemaakt. Kelly Hulshoff-Bensen, directeur van de school, laat in een reactie weten dat ouders ook een pakket met boeken en werkboeken op school op mogen halen.

Filmpjes met instructies
Door de leerkrachten van basisschool De Regenboog zijn filmpjes opgenomen met instructies voor hun leerlingen, zodat zij met deze aanwijzingen thuis de lessen kunnen volgen. In een roulatieschema gaan de leerkrachten in wisselende diensten ervoor zorgen dat de leerlingen digitaal begeleid worden. “Leerlingen kunnen, indien van toepassing, een laptop op school ophalen, zodat zij thuis de lessen kunnen gaan volgen en de opdrachten kunnen maken. Leerlingen uit groep 3 kunnen ook boekjes ophalen”, laat directrice Teuntje Derks weten. Vanaf dinsdag 17 maart kon iedere leerling thuis aan de gang. Via het digitale systeem krijgen leerlingen feedback van de leerkracht.

Chatten met de leerkrachten
Iedere leerkracht heeft op zijn/haar eigen manier het lespakket gemaakt. “Leerlingen volgen hetzelfde programma dat zij dagelijks op school volgen, compleet met alle opdrachten, alleen doen ze het nu thuis”, vertelt Gerry Bosch, directrice van De Sonnewijzer. Dinsdag 17 maart hebben de kinderen de digitale lespakketten thuisgekregen, maar ook lesmateriaal dat niet digitaal beschikbaar is. “Gelukkig kan er via internet veel geregeld worden en kunnen de leerlingen met de leerkrachten chatten als zij vragen hebben. Op deze manier houden de leraren de komende weken contact met de leerlingen”, aldus Gerry.

Positieve berichten
Leerkrachten van basisschool De Stokland staan deze weken paraat om de leerlingen op afstand te begeleiden. “Samen met ons team zetten we onze schouders eronder in deze bizarre tijd”, laat adjunct-directrice Wendy Mulder weten. “We hebben maandag met het hele team ervoor gezorgd dat het basispakket goed op orde is. Alle leerlingen krijgen rekenen, taal, spelling en aanvullende opdrachten zoals woordenschat, begrijpend lezen en studerende activiteiten in het pakket aangeboden”, aldus Wendy. “De taken worden per dag ‘opengezet’, zodat leerlingen thuis niet in voren kunnen werken. Leerkrachten zijn beschikbaar om digitaal uitleg te geven. En natuurlijk mogen ze leesboeken komen lenen om thuis te lezen.” Enkele ouders hebben al positief gereageerd op hoe de school deze situatie aanpakt. Wendy: “Er is veel begrip vanuit de ouders, dat is fijn om te horen. De communicatie met ouders en leerlingen is erg belangrijk in deze tijd.”